Pancetta del 1


Pancetta är lufttorkad italiensk sidfläsk. Det är en väldigt vanlig ingrediens i många italienska maträtter. Vanligt är att man har det som grund i till exempel pastasåser tillsammans med lök, selleri och morötter. Jag har använt ett recept från Cured Meats.

Pancetta del 1 - 1

Som vanligt när det gäller recept på lufttorkade saker så får man anpassa mängden kryddor efter hur mycket kött man har. Du behöver.

  • 2111 g Sidfläsk
  • 56 g salt
  • 39 g svartpeppar
  • 24 g bra socker
  • 9 g enbär
  • 1,5 g lagerblad
  • 4 g muskotnöt
  • 2,5 g timjan
  • 5 st vitlöksklyftor

Pancetta del 1 - 2

Gör så här.

  1. Finfördela och blanda kryddorna i till exempel en mortel.
  2. Gnid in köttet noga med kryddblandningen.
  3. Stoppa köttet i en plastpåse i tillsammans med ”spillkryddorna”. Förslut påsen noga.
  4. Stoppa plastpåsen i kylskåpet 7 till 10 dagar.
Annonser

12 reaktioner på ”Pancetta del 1

  1. Ping: Pancetta del 2 « Coppa rules

  2. Dum fråga kanske men jag måste stælla den. Svålen, har du den kvar eller ær den bortskuren? Samma sak gæller før Guanciale, har du svålen kvar dær med?

  3. Jag har svålen kvar både på pancettan och Guanciale. Det finns en annan variant av pancetta som jag inte har provat då man rullar ihop köttet och då skär man bort svålen. Jag brukar frysa in svålen och använda den i soppor och dyligt.

  4. Ping: Pancetta våren 2010 del 1 « Coppa rules

  5. Hasse: Jag skulle satsa på matkällaren, kanske med en vattenskål under för att få upp luftfuktigheten. Blanda i så fall i salt i vattnet så att det inte möglar.

  6. Ping: 2010 in review « Coppa rules

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s