Rullsylta gjord på lammbringa är min personliga favorit till julen. Receptet kommer från Tore Wretmans Svensk husmanskost. I år gjorde jag den på en bringa från det styckade fåret. Det blev väldigt bra.
Du behöver.
- Bringa med ben från ett lamm eller ett får.
- Salt.
- Socker.
- Vitpeppar, krossad.
- Kryddpeppar, krossad.
- Enbär, krossad.
- Tunna skivor av späck från gris.
Gör så här.
- Bena ur och putsa bringan.
- Salta och sockra bringan runt om.
- Lägg bringan platt och krydda med vitpeppar, kryddpeppar och enbär. Täck bringan med späck.
- Rulla ihop bringan och knyt den som en stek. Låt köttet vila ett dygn i kylskåpet.
- Koka buljong på benen från bringan. Jag kokade fårbenen med morot, selleri, lagerblad, lök, vitlök, kryddpeppar, vitpeppar, färsk timjan och persilja.
- När köttet har vilat till nästa dag låter du den sjuda i buljongen tills den är färdig, cirka två timmar. Var försiktig med saltet i buljongen eftersom köttet är ganska salt.
- Låt rullsyltan svalna under press i kylskåpet.
- Servera tunnt skivad.
Ser väldigt GOD ut kanske lite för lite fett enligt min mening,men om det är lamm så blir det ju så.
Tack. Den blev väldigt bra med en djup smak av får (väldigt gott om man gillar det).