Salame Cotto


Salame Cotto är en salamiliknande, kokad korv. Jag utgick från det här receptet när jag gjorde den. Konsisten blev bra men är ganska torr. Man få skiva tunnt. Jag ska nog använda karre nästa gång. Smaken blev också väldigt bra. Det blir en lätt syrlighet som passar väldigt bra med kryddningen. Påminner lite grann om rullsylta i smaken.

Du behöver.

  • Kött. 30 procent sidfläsk och 70 procent blandat kött med lite fett. Jag använde lika delar fläskhare, flankstek och kalvlägg.
  • 25 gram salt för varje kilo kött.
  • 3 gram svartpeppar för varje kilo kött.
  • Kryddnejlka och kryddpeppar.
  • Nötjälster.

Dag 1

  1. Håll köttet kallt.
  2. Mal eller mortla alla kryddorna.
  3. Skär 3/4 av sidfläsket i små bitar.
  4. Mal resten av köttet fint.
  5. Blanda det malda och det skurna köttet med kryddorna tills det blir en bra smet.
  6. Stoppa i fjälster och bind till korvar som är ungefär 15 centimeter.
  7. Häng upp korvarna för att lufttorka ett dygn i rumstemperatur.

Dag 2

  1. Stoppa ner korvarna i kallt vatten och värm det tills det sjuder. Låt korvarna sjuda en timme.
  2. Låt korvarna svalna i sitt spad.
  3. Ät som kallskuret eller frys in.

2 reaktioner på ”Salame Cotto

  1. helt, helt, HELT underbar blogg. precis mitt mattänk! och så hittar jag hit först nu. bättre sent än aldrig säger man va?! 😉

Lämna ett svar till Sabina Avbryt svar