Fylld vitkål


Det här är ännu en variant av fyllda grönsaker från Libanon. Fyllningen består av finmalet lammkött, ris, tomater och kryddor. Kryddningen är typiskt libanesisk med kanel, kryddpeppar och svartpeppar. Försök att använda lamm eller fårkött med ganska mycket fett. Jag använde framlägg från får. Det tar lite tid och är lite mäckigt men det blir väldigt gott. Receptet kommer ifrån Lebanese Cuisine av Anissa Helou.

Du behöver.

  • Finmalet får eller lammkött.
  • Ris. Jag använde basmatris. Sköljt.
  • Tomater.
  • Kanel, kryddpeppar, svartpeppar och salt.
  • Färsk vitkål.
  • Vitlöksklyftor. Skalade och grovt skurna.
  • Färsk mynta.
  • Saften från citron.

Gör så här.

  1. Dela upp vitkålen i blad.
  2. Koka bladen ett par minuter. Skär bort delar av stjälken, på längden, utan att bladet går sönder.
  3. Dela tomaterna på mitten. Riv på den grova sidan på ett rivjärn tills bara skinnet är kvar.
  4. Blanda köttet, riset och det rivna från tomaterna. Krydda med kanel, kryddpeppar, svartpeppar och salt.
  5. Lägg skalet från tomterna och stjälken från vitkålen i botten av en gryta.
  6. Fyll köttet i vitkålsbladen och rulla ihop. Lägg dom i grytan.
  7. Fyll knappt med vatten. Salta.
  8. Koka under lock en halvtimme.
  9. Mortla vitlök och mynta. Blanda i citronsaft.
  10. Rör i vitlöksröran och koka under lock 20 minuter till.
  11. Servera med kokvätskan och yoghurt som sås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s