Det här är en spanskinspirerad variant av musslor med rökt paprika och vitlök. Serveras som tapas eller förrätt.
Jag är ganska feg när det gäller musslor och slänger sådana som har gått sönder eller inte stänger sig när man knackar på dom och även dom som inte öppnar sig när man har kokat dom.
Jag gjorde det här på blåmusslor men det skulle nog bli lika minst lika bra med till exempel hjärtmusslor. Väldigt gott (fast jag glömde persiljan).
Du behöver.
- Musslor. Till exempel blåmusslor eller hjärtmusslor.
- Ganska mycket vitlök. Jag använde en hel kinesisk vitlök men hade kanska använt ungefär 4 stycken vanliga klyftor. Tunnt skivad.
- Lit lök. Fint hackad.
- Ett lagerblad.
- Rökt paprika. Jag använde både söt och stark.
- Chili. Jag använde torkad turkisk chili.
- Salt.
- Sherry.
- Vitt vin.
- Persilja.
Gör så här.
- Börja med att försöka förmå musslorna att fälla ur sanden genom att lägga dom i saltat, ljummet vatten ett par timmar.
- Bryn löken i olivolja tills den mjuknar.
- Lägg i vitlöken och bryn den någon minut.
- Lägg i rökt paprika, lagerblad, chili rör om.
- Häll i sherry och låt det puttra bort.
- Häll i vitt vin och låt det mesta puttra bort.
- Smaka av med salt. (Ta det försiktigt för musslorna kan vara salta).
- Höj värmen, lägg i musslorna och lägg på ett lock.
- Låt musslorna koka 5-10 minuter tills dom har öppnat sig. Skaka om eller rör om då och då.
- Lägg i persilja, rör om, servera.