Enkel kalvgryta


Det här är ännu ett enkelt recept med några lite ovanliga vändningar från Cucina Di Calabria. För att vara en gryta gör man några saker lite bakvänt. Man bryner lök och vitlök som man sedan inte låter koka med grytan utan tillsätter på slutet. Man låter inte vinet koka bort utan man låter det vara ”vätska” tillsammans med tomaterna. Kryddningen är också väldigt enkel och består i princip bara av lagerblad och persilja. Jag använde kalvbog som kött och grytan kokade ungefär 2 timmar. Köttet blev fast i konsistensen men mört och saftigt. Jag tycker att kalvkött blir lite lättare i smaken än till exempel högrev. Jag skar köttet i lite mindre bitar, engfär 2 x 2 cm, än vad jag brukar göra när jag gör en traditionell gryta med nötkött. Köttet kokar då längre och faller sönder mer och det passar bättre att ha större bitar.

Du behöver.

  • Kalvkött skuret i bitar. Jag använde kalvbog och lät även benet brynas och koka med.
  • Tomater på burk, grovt hackade.
  • 1 grovt hackad gul lök.
  • Några finhackade vitlöksklyftor.
  • Ett par lagerblad.
  • Hackad flatbladig persilja.
  • 1 litet glas rött vin.
  • Salt
  • Olivolja.

Gör så här.

  1. Bryn löken i olivolja ett par minuter tills den blir något genomskinlig.
  2. Lägg i vitlöken och bryn tills den får lite färg.
  3. Ta upp löken, men inte oljan, och lägg den åt sidan.
  4. Bryn köttet ordentligt, eventuellt i omgångar, tills den har fått bra färg.
  5. Lägg i allt köttet, tomaterna, vinet, hälften av persiljan, lagerbladen och salt. Skrapa upp eventuella rester från botten.
  6. Låt grytan puttra på svag värme under lock i ungefär 2 timmer eller tills köttet är mört.
  7. Lägg i löken och resten av persiljan och låt det puttra ett par minuter.
  8. Ta bort lagerbladen och servera. Man kan också låta grytan vila en dag innan man serverar den, det blir den bara godare av.
Annons

6 reaktioner på ”Enkel kalvgryta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s