Spansk lammgryta


Det här är en kryddig lammgryta med typiska spanska smaker. Rökt paprika, timjan och piemiento. Piemiento är helt enkelt grillad, skalad och urkärnad röd paprika. Eftersom jag använde både peperoncino och stark rökt paprika blev den också ganska het. Bra syra och sötma också med vinäger och piemiento. Jag valde att göra den med fårhals, en väldigt tuff del med ganska mycket senor. Den kräver en koktid på upp emot 4 timmar och även då så ”faller” den inte av benen. Köttet blir dock väldigt smakrikt. Jag styckade den som skivor, ungefär som man gör med lammlägg. Receptet kommer ifrån The Foods & Wines of Spain.

Du behöver.

  • Grytbitar av lamm eller får. Jag använde styckad fårhals.
  • 5-6 skalade vitlöksklyftor.
  • Gul lök, hackad.
  • Lagerblad.
  • Torkad timjan.
  • Rökt paprikapulver. Jag använde både stark och söt.
  • Torkad chili. Jag använde urkärnad peperoncino. Krossad.
  • Piemiento. Röd paprika grillad i ungen och sedan skalad och urkärnad.
  • Rött vin, någon dl.
  • Någon matsked vinäger.
  • Salt.
  • Peppar.
  • Vatten.

Gör så här.

  1. Bryn vitlökarna sakta i olivolja tills dom får lite färg. Ta upp dom.
  2. Höj värmen och bryn köttet, eventuellt i omgångar. Ta upp köttet.
  3. Sänk värmen och lägg i löken. Bryn tills den mjuknar.
  4. Lägg i lagerblad timjan, rökt paprika, chili, salt och peppar
  5. Häll i vin. Låt den koka någon minut, skrapa upp.
  6. Lägg i kött, fyll på med lite vatten (1-2 dl), rör om. Puttra under lock en halvtimme till en timme.
  7. Mixa den brynta vitlöken med pimiento, vinäger och lite av vätskan från grytan till en slät sås. Rör ner såsen i grytan.
  8. Låt lammgrytan puttra tills köttet är färdigt. Häll eventullt på med mer vatten om det blir för torrt.
  9. Servera. Kokt potatis passar bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s