Den här gången valde jag att grilla sparris, morötter, tomater samt rostlock som kött. Jag grillade med argentisk asadogrillning som inspiration, särskilt Francis Mallmann, och blev mycket nöjd med resultatet.
Grillad sparris
Jag brukar nästan alltid föredra att grilla eller steka min sparris. Den här gången så hade jag en enkel vinägrett och serverade den som en ljummen sallad.
Du behöver.
- Grön sparris.
- Olivolja.
- Vinäger.
- Dijonsenap.
- Olivolja.
- Finhackad färsk lök eller salladslök.
- Vitan av ett hårdkokt ägg. Finhackad.
- Finhackad persilja.
- Salt och peppar.
Gör så här.
- Börja med att göra vinigretten. Vispa ihop vinäger och senap.
- Vispa sakta i olivolja.
- Rör i lök, ägg och persilja.
- Smaka av med salt och peppar.
- Smörj in sparrisen med lite olivolja. Grilla på hög värme tills den är färdig och har fått bra färg.
- Lägg upp sparrisen och häll på dressing. Servera ljummen.
Grillade morötter med fetaost
Morötter blir väldigt söta och goda när man grillar dom. Passar väldigt bra till sältan från fetaosten.
Du behöver.
- Morötter. Delade på längden.
- Färsk timjan. Hackad.
- Olivolja.
- Salt och peppar.
- Fetaost. Smulad.
Gör så här
- Blanda morötterna med olivolja. Salta och peppra.
- Grilla morötterna tills dom får bra färg och och är färdiga.
- Lägg upp morötterna. Lägg på fetaost och timjan. Häll på lite olivolja. Servera ljummen.
Grillat rostlock med chimichurri
Rostlock är en styckningsdetalj som sitter ovanpå rostbiffen. Smakrik och med en god fettkappa. Jag hittade den hos Latinamerikanska livsmedel i Hötorgshallen. Den kräver lite längre grilltid med indirekt värme. Jag valde också att marinera köttet innan.
Du behöver.
- Ett rostlock.
- Rött vin
- Vinäger.
- Olivolja
- Salt
- Vitlök. Finhackad.
- Persilja. Finhackad.
- Svartpeppar
- Färsk oregano. Finhackad.
- Färsk timjan. Finhackad.
- Chiliflakes
Gör så här.
- Gör först chimichurri. Blanda olivolja, vinäger, vitlök, persilja, oregano och timjan. Krydda med salt, chiliflakes och svartpeppar. Låt den vila några timmar så att smakerna sätter sig.
- Försök att ta fram köttet i rumstemperatur ett par timmar innan grillning.
- Gör marinaden genom att blanda. Rött vin, olivolja, vitlök, persilja, oregano och vatten. Krydda med salt, peppar och chiliflakes. Ställ undan den tills det är dags att marinera.
- Någon timme innan du ska grilla så marinerar du köttet i marinaden. Vänd då och då.
- Grilla köttet på indirekt värme en till en och en halv timme. Pensla med marinaden då och då.
- Låt köttet vila under folie minst 10 minuter.
- Skär upp köttet och servera med chimichurri. Jag hade också grillade tomater till.
Pingback: Grillad chimichurri | Coppa rules