Pasta med hjärtmusslor


Det här är en av dom mest klassiska Italienska pastarätterna. Den görs med få ingredienser av hög kvalitet. Snabbt och väldigt gott.

Som musslor används traditionellt italienska vongole musslor men jag använde hjärtmusslor. Musslorna ska läggas i saltat, ljummet vatten helst ett par timmar innan tillagning för att dom ska släppa sin sand. Släng sådana som är öppna även efter man knackar lätt på dom.

Förutom musslor så har man en soffritto med vitlök, persilja och chili. Jag valde också att ha med några kvartade körsbärstomater.

Den vanligaste pastasorten är spaghetti men jag tycker att det passar bättre med linguine. Jag använder helst pasta som har gjorts med hålskiva av koppar och inte plast, till exempel De Cecco. Patsan får en lite skrovlig yta som gör att såsen fäster bättre.

Som vätska använder man den vätska som musslorna fäller när dom hettas upp. Inget vin. Om det är för lite vätska i musslorna spär man med lite pastavatten.

Du behöver.

 • Musslor. Vongole eller hjärt. Ursandade genom blötläggning.
 • Olivolja.
 • Pasta. Spaghetti eller linguine.
 • Finhackad vitlök.
 • Finhackad persilja.
 • Peperoncino. Jag använde lätt krossade hela torkade.

Gör så här.

 1. Hetta upp olivolja och lägg i musslorna. Sätt på ett lock och låt dom koka tills alla har öppnat sig. 5-10 minuter. Skaka om då och då.
 2. Ta undan musslorna och sila spadet för att få bort eventuell sand. Släng musslor som inte öppnar sig.
 3. Bryn vitlök, peperoncino och eventuellt tomater i olivolja tills vitlöken mjuknar men inte tar för mycket färg.
 4. Häll i spadet och lite persilja. Salta eventuellt. Puttra några minuter. Rör ner musslorna och puttra någon minut till.
 5. Koka pastan något underkokt och låt den koka klart någon minut i såsen. Man vill att spadet ska koka in i pastan.
 6. Avsluta med lite mer persilja
 7. Servera.

4 reaktioner på ”Pasta med hjärtmusslor

  • Jag köpte mina färska i Hötorgshallen och dom hade färska vongole också (Hav). Dom var dyrare och eftersom dom hade rest ända från Italien så var det risk att ganska många var döda. Blev positivt överraskad hjärtmusslorna. Det var inte så många döda, mindre än när man köper ett vanligt musselnät. Har inte provat vongole på burk men undrat om dom är bra.

 1. Hm. Tänkvärt. Jag tror dock att jag är lite feg och tar det säkra före det osäkra. (I det här fallet så var det också väldigt få som inte öppnade sig).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s