Grillad flankstek med mexikanska tillbehör


Det här är något av en paraduppvisning av mexikansk mat. Snabbt grillad flankstek med, guacamole, rajas, tortillias med tomatilliosås och svarta bönor. Jag har skrivit om rajas, tomatillisås och snabbt grillat kött (skirtsteak) förut. Jag gjorde rajas med grön paprika istället för poblano-chili. Priset på poblano-chili är väldigt högt och det är svårt att få tag på. Det blir inte riktigt lika bra men det duger. Jag har dessutom gjort den med creme fraiche istället för vanlig grädde.  Alla recepten kommer ifrån Authentic Mexican.

Kokade svart bönor

Tar lite tid men det är enkelt och väldigt gott.

Du behöver.

  • Svarta bönor.
  • Lök, hackad.
  • Fett. Bäst är om man har fett efter stekning av Chorizo men jag använde solrosolja.

Gör så här.

  1. Blötlägg bönorna i rikligt med vatten i 4 till 8 timmar.
  2. Häll av vattnet och koka upp bönor och lök täckt med vatten.
  3. Koka halvtäckt mellan 1 till två timmar eller tills bönorna är klara. Låt aldrig vattennivån bli så låg att bönorna sticker upp. Rör om då och då.
  4. Ta bönorna från spisen och salta efter smak.

Bönorna är nu färdiga att användas.

Guacamole

Klassiskt och väldigt gott. Bör göras precis innan den ska ätas.

Du behöver.

  • Avocado.
  • Finhackad lök.
  • Finhackad vitlök.
  • Hackad koriander.
  • Finhackad grön chili utan kärnor.
  • Urkärnad och finhackad tomat.
  • Salt.
  • Limejuice.

Gör så här.

  1. Lägga lök, vitlök, chili, koriander och tomat i en skål.
  2. Ta ur avocadon och lägg i skålen tillsammans med lime. Blanda och mosa med en gaffel.
  3. Smaka av med salt. Lägg tillbaka avocadons kärna.
  4. Servera.

Uppläggning

Gör så här.

  1. Grilla flankstek eller skirtsteak.
  2. Värm tortillias. Helst majs men du kan också använda vetetortillias.
  3. Lägg upp tortillias med tomatilliosås som fyllning.
  4. Lägg Skuren flankstek med rajas ovanpå.
  5. Lägg upp guacamole.
  6. Servera svarta bönor vid sidan av.
Annonser

4 reaktioner på ”Grillad flankstek med mexikanska tillbehör

  1. kul att Ni har snöat in på mexico, kolla in Reefries beans, brukar nog ofta göras på ganska mjöliga bönor, typ kidney eller helt vanliga bruna.

    Jag har lite problem med min sjuka skörd av mild chilli, en typ som jag fick med hem från latinamerika, ca 5-7000 i styrka.
    Har Ni hittat något mexikanskat chillisalsa recept.

    Har själv testat italienska ”mostarda di papperoncino” någon erfarenhet där? hittade två recept.
    http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=12409&page=1

  2. Roligt. Jag har provat att göra reefries beans med fett ifrån stekta chorizo. Väligt gott! Kolla under kategori mexikansk (http://sv.wordpress.com/tag/mexikansk/), så har jag skrivit om ett par chilisalsa, bland annat om en grym chipotlesalsa. Jag har funderat på att göra mostardo men inte kommit till skott, tack för länken.

  3. Ping: Tacos med carnitas | Coppa rules

  4. Ping: Cochinita Pibil | Coppa rules

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s