Tacos med grillad skirt steak


Skirt steak är det kött som traditionellt används till fajitas. Det är en styckningsdetalj som är ganska seg men otroligt smakrik. Tyvärr så är det ganska ovanligt i Sverige och jag tror inte ens att det finns ett namn på den på svenska. Jag hittade den dock hos Latinamerikanska Livsmedel i Hötorshallen. Där fick jag också tipset att inte putsa köttet innan grillning utan putsa det efter. Det blev väldigt bra. Jag gjorde tacos med skirt steak som jag serverade med rostade chile poblanos och tomatillo sås. Recepten kom ifrån Authentic Mexican.

Rostad chili med lök och örter

Chile poblanos är stora gröna och färska chili-frukter. När man torkar dom får man ancho chili.

Du behöver.

  • Chili poblanos.
  • Jalapeno, skuren i strimlor.
  • Gul lök, hackad.
  • Vitlök, hackad.
  • Torkad timjan, oregano och mejram.
  • Lagerblad.
  • Grädde.

Gör så här.

  1. Skala chili poblanos genom att lägga dom i tokvarm ugn tills skalet förkolnar. Lägg dom sedan i en plastpåse 10-20 minuter så att skalet ångar av. Ta ut chilin, skala och strimla.
  2. Fräs löken i lite olja tills den mjuknar och får färg.
  3. Lägg i Jalapeno, chili poblanos och vitlök. bryn några minuter.
  4. Häll i grädde, örter och lager blad.
  5. Låt grädden reducera bort nästan helt.
  6. Häll upp såsen i varm skål.

Grön tomatillo sås

Tomatillo ser ut lite grann som en grön tomat i phyllisdräkt. Den är syrlig och frisk i smaken.

Du behöver.

  • Färska Tomatillo
  • Färsk grön chili, hackad.
  • Koriander, grovt hackad.
  • Lite hackad gul lök.
  • Salt.

Gör så här.

  1. Koka tomatillo i 10 minuter.
  2. Mixa tomatillo med lök, chili och koriander tills du får en slät sås men som fortfarande har textur.
  3. Salta efter smak och låt såsen vila minst en halvtimme.

Grillad skirt steak

Det bästa är om man kan grilla på en riktig kolgrill men jag använde en grillpanna och fick bra resultat.

Du behöver.

  • Skirt steak, rumsvarm och otrimmad.
  • Salt och peppar.
  • Lime.

Gör så här.

  1. 10 minuter innan du ska grilla köttet så saltar, pepprar och pressar du på lite limejuice.
  2. Grilla köttet två till tre minuter på var sida i het grillpanna.
  3. Låt köttet vila så att safterna sätter sig.
  4. Putsa köttet och skär köttet i bitar mot fibrerna.

Servering

Gör tacos med kött, grillad chili, tomatillo sås och lite pressad lime.

Annonser

7 reaktioner på ”Tacos med grillad skirt steak

  1. Det roliga var att när jag frågade efter skirt steak för att göra faijitas så tog han fram det som om det var fläskfile.

  2. Ping: Grillad flankstek med mexikanska tillbehör « Coppa rules

  3. Tomatillo och poblano brukar jag köpa i Hötorgshallen. Tomatillo har jag dock hittat hos Cajsa Warg. Problemet är att både Tomatillo och poblano är så himla dyrt. Jag brukar fuska och använda grön paprika ibland istället för Poblano. Resultatet blir inte detsamma men acceptabelt och priset är ett helt annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s