Det här är en enkel fransk lammgryta med hela vitlöksklyftor och brandy.
Som förrätt hade jag ett franskt recpet på bacalhau med tomatsås. Bacalhau är det spanska namnet för saltad och torkad torsk, på svenska Kabeljo. Jag brukar blötlägga minst 2 dygn, gärna upp emot 3 för att den inte ska bli så salt. Jag gjorde en tomatsås med långsamt brynt lök, vitlök och en burk med tomater. Kryddade med salt, lite socker, torkad chili och en kryddbukett med persilja, timjan , lagerblad och i basilika. När tomatsåsen var klar efter någon timme så doppade jag först fisken i mjöl och stekte den sedan i olivolja. Avsluta genom att låta fisken puttra i tomatsåsen ungefär 5-10 minuter.
Till lammgrytan serverade jag dels ugnsbrässerade endiver och dels vita bönor. Blötlägg först vita bönor under natten och koka dom sedan med hel lök med kryddnejlika, morot, selleri och en kryddbukett med persilja, timjan och lagerblad. Salta på slutet. När bönorna är klara hackar man löken och steker den i smör. (Glöm inte att ta bort kryddnejlikan). Häll i fint hackade tomater utan skal. Jag brukar riva mina på ett grovt rivjärn. Häll i bönorna och lite av spadet, gärna lite steksky och salta av.
Till lammgryta brukar jag använda framlägg, hals eller rygg med ben i.
Du behöver.
- Lammgrytbitar (helst med ben). Jag använde framlägg.
- Hela skalade vitlöksklyftor, ungefär en vitlök.
- Torkad timjan.
- Olivolja och smör.
- Salt.
- Vatten.
Gör så här.
- Ta fram köttet i god tid innan du ska tillaga det, minst en timme. Salta det ungefär en halvtimme innan.
- Sätt ungnen på ungefär 100 grader.
- Bryn köttet i smör och olja på hög värme.
- Lägg i vitlöksklyftorna och bryn några minuter.
- Häll i timjan och brandy. Skrapa upp och reducera.
- Häll på vatten och koka upp.
- Ställ in i ugnen tills köttet är mört. 4-5 timmar ungefär. Vänd då och då.
- Servera.
Funderar lite på mängden Brandy och vatten…
Jag brukar använda ganska lite vatten. Så mycket så att det inte bränner fast. Den ska inte vara en ”simmig” gryta.
Då tänkte jag rätt.
Gott blev det, använde små lammläggar och Braastad XO i brist på brandy.
Vad kul. Jag brukar även göra den med sherry, för en mer spansk variant.
Några funderingar: Rot- eller stjälkselleri?
Mina bönor blir ofta hårda eller sönderkokta. Tips?
Stjälkselleri. Jag brukar vänta till slutet med att salta när jag kokar bönor. Jag tycker att dom håller ihop bättre då.