Den här gången använde jag Gotländskt kött från Sandströms. Jag gjorde en Kalabrisk variant med svartpeppar och chili som kryddning.
Du behöver.
- En karre.
- 3,5 procent salt av köttets vikt.
- Vinäger och vitt vin.
- Krossad svartpeppar.
- Torkad chili. Jag använde peperoncino.
- Urinblåsa från gris. Blötlagd över natten. Kan vara svår att få tag på. Jag köpte min hos KA Lundgren.
Gör så här.
- Putsa köttet så att det får en bra form.
- Gnid och massera in saltet i köttet. Försök att pressa ut blod ur eventuella blodådror.
- Lägg köttet och allt saltet i en försluten plastpåse som du förvarar i kylskåpet i 9 dagar. Vänd och massera köttet dagligen.
- Efter nio dagar så tar du ut köttet och sköljer av saltet med vinäger och vin.
- Badda och pressa in svartpeppar och chili. Försök att få en jämn fördelning.
- Klipp upp ett snitt i urinblåsan och stoppa in karren. Sy igen snittet.
- Bind coppan som en salami och stick den med nål för att få ut all luft.
- Lufttorka den i 13-15 grader och 70 procent luftfuktighet i ungefär 6 månader.