Det är något med kryddningen av Libanesisk mat som är väldigt tilltalande. Märkligt att våra typiska julkryddor, kanel och kryddpeppar, kan kännas så annorlunda. Den är också väldigt social och mycket kan förberedas i förväg. Det här är tre av dom mest kända rätterna. Recepten kommer ifrån Lebanese Cuisine av Anissa Helou.
Tabbooleh
Sallad med bulgur, tomater, persilja och mynta heter Tabbooleh. Det roliga tycker jag är att man inte kokar bulgurn utan låter den svälla i juicen från tomaterna.
Du behöver.
- Finkornig bulgur.
- Tomater, i små tärningar.
- Vårlök, finskuren.
- Flatbladig persilja, finhackad.
- Mynta, finhackad.
- Malen kanel.
- Malen kryddpeppar.
- Malen svartpeppar.
- Salt.
- Citronsaft.
- Salladsblad.
- Olivolja.
Gör så här.
- Skölj bulgurn i kallt vatten noga.
- Lägg bulgurn i en salladsskål.
- Lägg på tomater, vårlök, persilja och mynta.
- Täck skålen med en handduk och låt bulgurn svälla i ungefär 1,5 timme.
- Lägg till citronsaft och olivolja. Krydda med kanel, kryddpeppar, svartpeppar och salt.
- Servera med salldsblad.
Baba Ghannooge
Aubergineröra, eller Baba Ghannooge, serveras med bröd.
Du behöver du följande.
- Aubergine.
- Tahini
- Vitlök, finhackad.
- Citronsaft.
- Salt.
- Slätbladig persilja.
- Paprikapulver.
- Olivolja.
Gör så här.
- Stick några hål på auberginen och grilla den sedan tills den har kollapsat. Ungefär 1 timme i en ugn som är 180 grader.
- Gröp ur köttet ur auberginen och krama sedan ur all vätska.
- Mosa eller hacka auberginen.
- Blanda i tahini, citron, vitlök och salt efter smak.
- Häll upp röran i en skål. Garnera med persilja paprikapulver och olivolja.
Kafta
Köttblandningen som man bland annat kan göra grillad kebab av heter Kafta.
Du behöver följande.
- Lammkött, malt.
- Lök, fint hackad.
- Kanel, mald.
- Kryddpeppar, mald.
- Svartpeppar, mald.
- Salt.
- Slätbladig persilja, finhackad.
Gör så här.
- Blanda lammkött och lök.
- Smaksätt med kanel, kryddpeppar, svartpeppar, salt och persilja.
- Blanda väl.
- Forma kaftan runt spett och grilla tills dom är färdiga.
Ååh, jag älskar libanesisk mat. Min största matupplevelse alla kategorier var då jag tillsammans med min fru och min syster överraskningsbesökte vänner till min syster i bergen nordost om Beirut och de bara sådär langade upp värsta festmåltiden. På den tiden var jag vegetarian ungefär, men det spelade ingen roll. Helt fantastiskt.
Pingback: Kycklingkebab med bulgursallad « Coppa rules