Det här är en fransk och ganska vintrig middag. Musslor med cider, calvados och grädde. Kyckling med linser och bittra grönsaker. Calvados-äpplen som avslutning.
Jag brukar blötlägga musslor i saltat vatten ett par timmar innan för att dom ska fälla av smuts och sand. Bryn sedan hackad schalottenlök, persilja och selleri. Häll på calvados följt av cider när löken har smält. Reducera. Lägg i musslorna och låt dom koka under lock på hög värme. Ta upp musslorna, sila spadet och reducera det sedan. Häll i grädde och smör. Koka upp och häll på musslorna.
Till efterrätt stekte jag äppelklyftor i smör, citron och socker. Tände på calvados och serverade med vaniljglass.
Som huvudrätt hade jag kycking med vitlök och brandy serverat med linser med persiljesmör och ugnsbrässerad endiv och radichio. Som sallad hade jag tunnt skivad fänkål med citron, olivolja, salt och peppar.
Du behöver.
- Hel kyckling. Styckad i bitar.
- Brandy.
- Vitt vin.
- Torkad timjan.
- Hela vitlöksklyftor. Skalade.
- Linser. Jag hade puylinser.
- Smör.
- Persilja. Hackad.
- Citronsaft.
- Endiver. Halverade.
- Radicchio. Kvartade.
- Olivolja.
- Salt.
- Peppar.
- Socker.
Gör så här.
- Sätt ungnen på 150 grader.
- Lägg endiver och radicchio i en ugnsfast form. Salta, peppar och sockra. Häll på olivolja. Sätt in i ugnen. Den tar ett par timmar att bli färdig.
- Gör ett persiljesmör genom att blanda smör, salt, persilja och citronsaft.
- Koka linserna i lättsaltat vatten. Det tar ungefär en halvtimme.
- Bryn kycklingen i smör och olivolja tills du får bra färg. Lägg i vitlöksklyftorna och bryn ett par minuter till.
- Häll i brandy. Koka bort. Häll i vitt vin. Reducera.
- Salta, peppra och häll på lite vatten.
- Puttra kycklingen tills den är färdig.
- Avsluta linserna genom att hälla i lite sås från kycklingen och rör i persiljesmöret.
- Servera kyckling, linser, endiver och radicchio.