Couscous med lamm och karamelliserad lök


Det här är en klassisk marockansk couscous som heter Couscous Tfaye. Jag använde ett recept från moroccanfood.about.com. Det är mycket ingredienser och det tar ganska lång tid men det blir väldigt gott.

Res El Hanout

Man använder en klassisk marockansk kryddblandning som heter Res El Hanout i den här couscousen. Den kan göras på många sätt, ganska ofta med ett trettiotal olika kryddor. Jag gjorde en ganska enkel variant med 13 olika kryddor.

Du behöver.

  • 1 del spiskummin
  • 1 del ingefära
  • 1 del gurkmeja
  • 3/4 delar kanel
  • 3/4 delar malen svartpeppar
  • 1/2 delar malen vitpeppar
  • 1/2 delar korianderfrön
  • 1/2 delar cayenne
  • 1/2 delar malen kryddpeppar
  • 1/2 delar muskot
  • 1/4 dels nejlika
  • 1 del kardemumma
  • 1/4 dels anisfrön

Gör så här.

  1. Blanda och eventuellt mortla eller mal kryddorna.
  2. Förvara i väl vald burk.

Lammgryta

Det här är lammgrytan som man ångar couscous ovanpå.

Du behöver.

  • Grytbitar av lamm, eventuellt med ben.
  • Lök, skivad.
  • Mald ingefära.
  • Salt
  • Malen peppar
  • Malen kanel.
  • Ras El Hanout.
  • Saffran
  • Olivolja.
  • Vatten.

Gör så här.

  1. Bryn allt förutom vatten i 15 minuter i en kastrull som du kan ånga couscous ovanpå.
  2. Häll på vatten och puttra sakta i några timmar tills lammet är klart.

Karamelliserad lök

Gör löken medan du kokar lammet.

Du behöver.

  • Ett par stora lökar, skivade.
  • Russin, blötlagda en kvart.
  • Smör.
  • Honung.
  • Svartpeppar, nymalen.
  • Malen kanel.
  • Malen ingefära.
  • Malen gurkmeja.
  • Salt
  • Saffran.
  • Vatten, så att det täcker.

Gör så här.

  1. Lägg allt i en kastrull.
  2. Koka tills löken är mjuk och karamelliserad. Såsen ska vara som sirap.

Couscous

Gör couscousen medan lammet kokar. Försök att tajma så att couscousen är färdig när lammet är färdigt.

Du behöver.

  • Couscous, inte förkokt.
  • Olivoja.
  • Vatten.
  • Salt.

Gör så här.

  1. Lägg couscous i en stor bunke.
  2. Arbeta in olivolja följt av vatten i couscousen.
  3. Lägg couscousen löst i en sil och låt den ångas ovanpå lammgrytan i 15 minuter.
  4. Lägg couscousen i bunken. Arbeta in salt följt av vatten.
  5. Ånga 15 minuter till på samma sätt.
  6. Lägg tillbaks couscousen och arbeta in mer vatten.
  7. Ånga en tredje gång i 15 minuter till.

Servering

Gör så här.

  1. Värm den karamelliserade löken
  2. Ta eventuellt upp köttet och ta bort benen. Lägg tillbaka köttet.
  3. Smaka av grytan.
  4. När couscousen har ångat för tredje gången lägger du den i bunken. Blanda i lite smör och någon slev av spadet från lammgrytan.
  5. Servera couscous, lamm och lök på ett stort fat.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s