Det här är nog den bästa oxsvansragun som jag har gjort. Otroligt djup och rik smak. Jag serverade den med två olika mos. Ett gjort på plaintain. Kryddat med riven ingefära och kanel. Det andra moset är gjort på kokt cassava med rostad vitlök och muskot. Receptet kommer ifrån Eat Caribbean.
Du behöver.
- Oxsvans.
- Lök, grovt hackad.
- Vitlök, hackad.
- Timjan. Torkad och färsk.
- Salt och peppar.
- Potatis. Tärnad.
- Morot. Skuren i bitar.
- Selleri. Skuren i bitar.
- Köttfond.
- Rött vin.
- Skalet från en apalsin. Finhackad.
- Saften från en apelsin.
- 1 hel scotch bonnet eller habanero. Jag använde torkad habanero.
- Lagerblad.
- Kryddpeppar. Mald.
- Hel kryddnejlika. I tygpåse.
- Finhackad persilja.
- Riven muskot.
- Tomatpure.
- Olivolja.
Gör så här.
- Häll kokande vatten på oxsvansen. Torka av.
- Lägg oxsvansen i en marinad med lök, vitlök, timjar, salt, peppar. Lite olivolja och lite rött vin. Marinera över natten.
- Värm olivolja. Bryn oxsvansen i omgångar tills du får bra färg.
- Ta upp oxsvansen och bryn lök, morötter, selleri, vitlök, potatis samt grönsakerna från marinaden.
- Lägg i oxsvansen när grönsakerna har fått lite färg och mjuknat.
- Häll i lite rött vin och skrapa upp från sidorna och botten.
- Häll på med rött vin, köttfond, apelsinjuice, vatten, tomatpure. Lägg i chili, apelsinskal, lagerblad, persilja, kryddpeppar, muskot. Knyt fast kryddnejlikan.
- Koka upp och puttra tills det är färdigt. Jag hade grytan i ugn (ungefär 100 grader) i ungefär 5 timmar.
- Ta upp chili, kryddnejlika och lagerblad.
- Låt grytan mogna i kylskåpet under natten.
- Dagen efter, ta bort fettet på toppen, koka upp och sila såsen.
- Koka ihop såsen och låt oxsvansen puttra ett tag.
- Servera.
Spännande smaksättning på oxsvansen och kul med de två olika mosen till!
Ja, jag har precis fått upp ögeonen för Karibisk mat. Väldigt gott och spännande. Mosen blev väldigt bra. Rekomenderas!