Lufttorkad salsiccia


Det här är en enkel lufttorkad korv som går snabbt att göra. Dels så stoppar man den i vanliga grisfjälster och dels så gör man ingen fermentering. Den behöver bara torka mellan 2 och 4 veckor för att bli klar.

Det är i princip en vanlig Kalabrisk salsiccia kryddad med fänkålsfrön, paprikapulver och torkad chili. Jag brukar inte heller ha någon vätska, till exempel vin, i när jag gör den här.

Kryddorna brukar jag höfta. Provsmaka en bit stekt korvsmet.  Tänk på att kryddorna klingar av och trubbas av efter lufttorkning.

Den sprack lite men resultatet blev som vanligt väldigt, väldigt gott.

Du behöver.

  • Iskallt griskött. Ungefär 70-80 procent kött och20-30 procent fett. Jag använde bog som kött.
  • 2,5 procent salt av köttets och fettets vikt.
  • Mild paprika.
  • Torkad chili. Jag använde en blandning av peperoncino och turkisk mild chili.
  • Fänkålsfrön. Mortlad.
  • Grisfjälster.

Lufttorkad salsiccia - 1

Gör så här.

  1. Mal köttet grovt.
  2. Blanda köttet med salt och kryddor till en bra korvsmet. Fem till tio minuter.
  3. Stoppa korven i fjälster. Bind till korvar som är ungefär 20 centimeter.
  4. Lufttorka korven mellan två och fyra veckor i cirka 13-15 grader och 70 procent luftfuktighet.

 

 

 

Annonser

4 reaktioner på ”Lufttorkad salsiccia

  1. Blev dom lika bra som salamin med riktig fermentering? Momentet med att ha köttsmeten i kylen 1 dygn som du använt vid tidigare , har du märkt att resultatet blir bättre av det? Det är ju bekvämt om man även kan få klart stoppningen samma dag… ///Lasse

  2. Den blir väldigt god men en helt annan karaktär än salami. Mer ”färsk” karaktär utan salamins syra. Konsistensen blir heller inte lika fast. Den här har heller ingen alkohol som också bidrar till fermentering vilket gör att den är lite känsligare. Men chili och fänkålsfrön tillsammans med griskött är en väldigt god kombination.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s