Majstortilla med pollo pibil


Det här är ett alternativ till tacos som är lite jobb men blir väldigt, väldigt gott. Man gör lite tjockare tortilla som man fyller med refried beans. Sedan lägger man på en fyllning, ofta kyckling, och en salsa.

Förutom kyckling så hade jag även picklad rödlök, avocado och picklad spetskål. Kålen är väldigt enkel men väldigt god. Strimla kål och blanda med hackad koriander. Häll på vinäger, apelsinjuice och lime. Krydda med salt och peppar. Ställ in i kylskåpet under press några timmar. Rör om då och då.

Som salsa hade jag en habanerosalsa gjord på färsk habanero. Rosta habanero och vitlöksklyftor med skal på. Om man vill så kan man ta bort kärnorna. Jag behöll mina. Mortla habaneron, vitlöken (skalad) med vinäger, apelsinjuice och lime. Krydda med salt.

Refried beans gör man genom att först bryna lök, helst i ister. Sedan lägger man i kokta svarta bönor och pressar dom med till exempel en gaffel. Jag brukar koka mina svarta bönor med hackad lök, bankad vitlök, en torkad habanero, en klick ister och epazote. Jag blötlägger inte utan sköljer bara av dom. Det viktiga är att inte salta förrän på slutet.

En del ingredienser kan vara lite svåra att få tag på . Torkad chili, epazote, mexikansk oregano och masa harina brukar jag köpa antingen på extreme food eller chez albert.

Pollo pibil

Som kycklingfyllning gjorde jag en variant av Cochinita Pibil med kyckling.

Du behöver.

  • Recado colorado.
  • Kyckling. Grovt styckad.
  • Rostade vitlöksklyftor.
  • Lök grovt hackad
  • Kryddpeppar
  • Mexikansk oregano
  • Spiskummin
  • Svartpeppar
  • Rostade
  • Sur apelsinjuice, eller en blandning av vinäger, apelsinjuice och lime.
  • Vinäger
  • Habanero. färsk grillad och urkärnad eller torkad, lätt rostad och blötlagd 15 minuter i varmt vatten. Jag tor ur kärnorna.
  • Olja.
  • Salt
  • Torkad Epazote.
  • Skivor av rödlök
  • Skivad tomat.

Gör så här.

  1. Mortla alla torra kryddor.
  2. Mixa allt förutom Kyckling, rödlök och tomat.
  3. Marinera kycklingen minst 2 timmar i kylskåp.
  4. Sätt ugnen på 150 grader.
  5. Lägg kycklingen med kryddblandningen i folie. Toppa med rödlök och skivad tomat.
  6. Förslut väl och ställ in i ugnen ungefär 2 timmar.
  7. Riv och servera.

Fylld majstortilla

Att göra egna tortilla till tacos tar lite tid men det blir så pass gott att det absolut är värt det. Receptet för tortilla-deg är väldigt enkelt. Jag brukar ta ungefär dubbelt så mycket masa harina som varmt vatten samt en nypa salt. Andelen vatten varierar beroende på hur gammal masa harina man har. Sedan knådar man en smidig och mjuk deg som inte ska smula sönder sig. Man låter den sedan vila i 15 minuter i en plastpåse.

Du behöver.

  • Tortilla-deg.
  • Refried beans.
  • Olja.
  • Kyckling-fyllning.
  • Picklad kål.
  • Riven ost.
  • Picklad rödlök.
  • Avocado i skivor.
  • Salsa.

Majstortilla med pollo pibil - 1

Gör så här.

  1. Kavla en big deg mellan två plastpåsar. Den ska vara gansa tjock (tjockare än tortillas till tacos).
  2. Stek i torr stekpanna på ganska hög värme ungefär 30-40 sekunder på varje sida. Försök att få den att “puffa” upp genom att pressa ner med en stekspade.
  3. Ta upp tortillan och skör upp den längs kanten och fyll den refried beans. Om du inte har lyckats att få den att puffa upp så kan du lägga bönorna ovanpå istället.
  4. Stek varje fylld tortilla i olja och lägg sedan på kyckling, kål, ost, rödlök, avocado och salsa.
  5. Servera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s