Choripan är en variant av korv med bröd från sydamerika. Den är vanlig både som street-food och som en del av en asado-grillning. Grillad korv serveras i bröd med salsa och ibland majonäs. Den vanligaste salsan är chimichurri.
Jag använde två korvar. En argentinsk chorizo med en blandning av biff och gris, kryddad med rökt paprika och vitlök, rött vin som vätska. 50% flankstek, 25% grisbog, 25% grisfett. 20 gram salt per kilo kött, 1,5 dl rött vin per kilo kött. Kryddad med 2 klyftor vitlök/kg kött, rökt paprika, svartpeppar.
Den andra korven var en chilensk Lonaniza. En korv med griskött, kryddad med spiskummin, oregano, chili, rökt paprika. Sherry och vitt vin som vätska. 70% bog, 30% grisfett. 20 gram salt per kilo kött. 1,5 dl vätska per kilo kött, hälften sherry och hälften vitt vin. Kryddad med 2 klyftor vitlök/kg kött, rökt paprika, chiliflakes, torkad oregano, mald spiskummin.
Som salsor hade jag dels en vanlig majonäs kryddad med lite spiskummin. En favorit.
Jag gjorde också en ganska klassisk Chimichurri. Mixa persilja, vitlök, färsk oregano, vårlök. Krydda med salt, vinäger, chiliflakes, torkad oregano, svartpeppar. Rör i olja och eventuellt vatten om det behövs.
Till sist hade jag också en sydamerikansk avocado-salsa som heter Guasacaca. Påminner lite om en Guacamole. Mosad avocado, hackad vårlök, grön och röd paprika (grillad och skalad), tomater (riven), vinäger, koriander, vinäger, färsk hackad chili, olivolja. Väldigt gott till grillat (särskilt nötkött).
Choripan gör man ungefär som hamburgare. Grillad och delad korv stoppas i bröd och kompletteras med salsor och tillbehör. Väldigt gott.
Åh, vad gott det verkar!
I love it!!
Tack