Rivet nötkött med bönor och ris


Det här är en klassisk rätt från Venezuela som heter El Pabellon Criollo. Den består av rivet nötkött, svarta bönor, ris och stekt plaintain (matbanan). Jag serverade utan banan den här gången. Receptet kommer ifrån The South American Table.

Rivet nötkött

För att göra rivet nötkött använder jag helst en blandning av bringa och skirtsteak men flankstek fungerar också.

Du behöver.

  • Nötkött som passar att riva. Jag använde färsk bringa och skirtsteak.
  • Lök grovt hackad och fint hackad.
  • Malda annatto-frön. Jag använde en färdig annetto-pasta.
  • Vitlök. Bankad och grovt hackad samt finhackad.
  • Röd paprika. Grillad, skalad och hackad.
  • Tomater. Delade på mitten, urkärnade och grovt riven utan att ta med skalet.
  • Salt
  • Svartpeppar. Hela korn och malen.

Gör så här.

  1. Koka köttet i saltat vatten med grovt skuren lök, vitlök och hela svartpepparkorn tills det är klart.
  2. Låt köttet svalna i buljongen.
  3. Riv köttet med ett par gafflar.
  4. Stek den finhackade löken i olivolja sakta tills den smälter.
  5. Lägg i vitlöken och rör om någon minut.
  6. Lägg i paprikan, annetto-pastan och rör om.
  7. Lägg i köttet och fräs ett par minuter.
  8. Lägg i tomaterna samt buljong från koket om det behövs. Puttra någon halvtimme och låt det bli ganska torrt.
  9. Smaka av med salt och peppar.

Svarta bönor

Det här är nog bland om godaste svarta bönor som jag har gjort. Epazote tycker jag passar väldigt bra till svarta bönor men kan vara svårt att få tag på. Kan uteslutas. Jag kokar svarta bönor utan blödläggning och tillsätter salt först i slutet.

Du behöver.

  • Svarta bönor. Sköljda.
  • Grovt och fint hackad lök.
  • Vitlök. Bankad och grovt hackad samt finhackad.
  • Röd paprika. Grillad, skalad och hackad.
  • Epazote.
  • Spiskummin.
  • Lite mörk sirap.
  • Salt.
  • Peppar.
  • Vinäger. Helst sherry.

Gör så här.

  1. Koka bönorna tillsammans med epazote, grovt hackad lök och vitlök i vatten utan salt tills dom mjuknar. Ett par timmar brukar det ta.
  2. Salta och låt det puttra en kvart till.
  3. Fräs finhackad lök i olivolja tills den mjuknar.
  4. Lätt i vitlök och fräs lite.
  5. Lägg i paprikan och krydda med spiskummin.
  6. Häll i lite sirap. Puttra en kvart.
  7. Lägg i en del av bönorna och mosa dom. Puttra tio minuter.
  8. Blanda dom mosade bönorna i resten av bönorna. Smaka av med salt och peppar.
  9. Puttra en halvtimme.
  10. Rör ner vinäger och servera.

Servering

Servera det rivna köttet med bönorna och ett pilaffris gjrot med lök, vitlök och piementos (röd, grillad och skalad paprika).

Rivet nötkött med bönor och ris - 1

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s