Påsk 2013


Till påsk i år så valde jag en katalansk lammgryta med ärtor och kronärtskocka. Den påminner lite om den katalanska kalvgrytan fast med ärtor och kronärtskocka istället för oliver.

Påsk 2013 - 1

Jag valde att göra helvegetarisk tapas i form av patata bravas, grillad piementos de padron och en sallad med piemento, tomater, gurka och oliver.

Du behöver.

  • Några gula lökar. Hackade.
  • Tomater. Dela dom och riv dom på grova sidan av ett rivjärn så att bara skalet blir kvar.
  • Torkad timjan, oregano och mejram.
  • Olivolja.
  • Lammkött. Jag använde framlägg.
  • Mjöl.
  • Kanelstång.
  • Lagerblad.
  • Salt och peppar.
  • Kronärtskocka. Rensade hela eller bara hjärtat. Halverade.
  • Några lagerblad.
  • Frysta ärtor.
  • Lite saffran.
  • Några vitlökar. Grovt hackade.
  • Hackad persilja.
  • Sötmandel. Rostad.
  • Hasselnötter. Rostad.
  • Bröd. Stekt i olivolja och sprinklad med lite sherrry.

Påsk 2013 - 2

Gör så här.

  1. Sätt ungen på ungefär 100 grader.
  2. Salta och doppa köttet i mjöl. Bryn det i olivolja. Lägg undan köttet.
  3. Bryn löken sakta tills den smälter och blir gyllenbrun. Lägg i tomaterna, och örterna. Koka in tomaterna i löken.
  4. Lägg i kanelstången och lagerbladet. Salta och peppra.
  5. Lägg i lammet och någon liter vatten och koka upp.
  6. Ställ in grytan ugnen utan lock.
  7. Låt grytan stå i ugnen tills lammet är mört. Vänd då och då.
  8. Under tiden lammet står i ugnen så bryner du kronärtskockan doppad i mjöl tills den får bra färg. Gör även en “picada” genom att mixa vitlök, saffran, nötter, persilja, bröd och lite vätska från grytan för att göra den mer följsam och lätt att mixa.
  9. Lägg i kronärtskockan och låt den puttra i ungefär 20 minuter eller så att den blir mjuk.
  10. Rör i picadan och låt den puttra 5 minuter.
  11. Lägg i ärtorna och låt dom bli varma några minuter utan att koka sönder.
  12. Servera grytan som den är med lite bröd till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s