Musslor i kryddig tomatsås och kyckling med ris


Jag ville ha något varmt, gott, Spanskt och lite vintrigt utan att det blev för tungt.

Musslor i kryddig tomatsås

Det här är en variant av musslor som med en kryddig tomatsås med chili och rökt paprika. Jag gjorde dom med hjärtmusslor men man kan också göra använda vanliga blåmusslor.

Du behöver.

  • Hackad lök.
  • Finhackad vitlök.
  • Hela tomater på burk. Grovt hackade.
  • Rökt paprika.
  • Vitt vin.
  • Salt.
  • Svartpeppar.
  • Hackad persilja.
  • Torkad chili. Chiliflakes eller dylikt.
  • Musslor.

Musslor i kryddig tomatsås och kyckling med ris - 1

Gör så här.

  1. Börja med att sanda ur musslorna. Lägg dom i saltat vatten ett par timmar så att dom fäller ur smuts och sand.
  2. Bryn lök och vitlök tills löken smälter och får bra färg.
  3. Lägg i tomater, vitt vin, persilja. Krydda med rökt paprika, chili, salt och svartpeppar.
  4. Låt tomatsåsen puttra en halvtimme.
  5. Höj värmen och lägg i musslorna.
  6. Låt dom koka snabbt under lock tills dom öppnas. Släng dom som inte öppnas.
  7. Servera.

Kyckling med ris

Det här är en enkel variant av paella utan både skaldjur och chorizo. Jag hittade en fransk svart kyckling. Det är en ekologisk kyckling som har levt längre än vanliga kycklingar, över 80 dager, men som inte växer sig är så stor. Det blir en väldigt god och smakrik kyckling.

Du behöver.

  • Styckad kyckling.
  • Salt.
  • Olivolja.
  • Grön paprika. Skuren i tärningar.
  • Hackad lök.
  • Finhackad vitlök.
  • Hela tomater på burk. Grovt hackad.
  • Röd paprika. Grillad, skalad och skuren i skivor.
  • Rökt paprika.
  • Saffran.
  • Paella-ris. Ungefär 4 dl.
  • Kycklingbuljong. Ungefär 7 dl.
  • Vitt vin.
  • Svartpeppar.
  • Hackad persilja.

Musslor i kryddig tomatsås och kyckling med ris - 2

Gör så här.

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Salta kycklingen och stek den i olivolja tills den får bra färg. Ta upp kycklingen. Använd en paella-panna eller ugnsfast gryta.
  3. Stek löken, vitlöken och den gröna paprika tills löken smälter och får bra färg och paprikan mjuknar.
  4. Lägg i tomaterna och den röda paprikan. Puttra i 10 minuter.
  5. Rör i rökt paprika och saffran.
  6. Lägg i riset, rör om och puttra ett par minuter.
  7. Häll i buljong och vitt vin. Salta och peppra. Puttra 6-7 minuter.
  8. Lägg kycklingen ovanpå riset och ställ in grytan i ugnen utan lock i ungefär 15 minuter eller tills riset har blivit al-dente.
  9. Ta ut grytan och låt den vila under lock eller folie i ungefär 10 minuter.
  10. Strö på persilja och servera.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s