Yucatan tamales


Tamales är majsdeg som fylls med en fyllning. Den slås in i majskolvsblad eller bananlöv och ångkokas sedan.
Den här gången så fyllde jag den med en yucatan-inspirerad fyllning med riven kyckling och griskött som kokas med bland annat recado colorado.

Till tamales så serverade jag två såser. Den ena var en vanlig grön sås med tomatillos. Mixa tomatillos med lite vitlök, jalapeno och koriander. Smaka av med salt. Den andra såsen heter Xnipec och är en stark sås med finhackad tomat, vårlök, habanero, koriander samt juice från pomerans och lite salt. Om man inte får tag på pomerans kan man ersätta det med en blandning av apelinjuice och vinäger eller lime.

Vissa saker kan vara lite svåra att hitta. Masa harina, mexikansk oregano, epazote, recado colorado och majskolvsblad kan man hitta hos bland annat Extreme food. Chez Albert har också ett bra utbud av mexikanska ingredienser.

Det är ganska mycket jobb och det kan vara lite knepigt att få tag på alla ingredienser men resultatet blir väldigt gott.

Du behöver.

  • Fläskkarre skuren i grytbitar.
  • Kyckling. Jag använde blandning av bröst, lår och vingar.
  • Vatten.
  • Lök med skal. Skuren i tjocka skivor och grillad.
  • Ganska många vitlöksklyftor. Grillade med skal och sedan skalade.
  • Habanero. Grillad.
  • Torkad epazote.
  • Mexikansk oregano.
  • Juice från pomerans eller vanlig apelsinjuice blandad med lime eller vinäger.
  • Recado colorado.
  • Salt.
  • Svartpeppar.
  • 150 gram ister. Kan ersättas med smör.
  • 4,5 dl masa harina.
  • 2,5 dl varmt vatten.
  • Majskolvsblad, blötlagda.

Yucatan tamales - 1

Gör så här.

  1. Börja med fyllningen. Koka grisköttet med vitlöken, löken, habanero, juicen, recado colorado, epazote, oregano, salt och peppar i vatten ungefär en timme.
  2. Lägg i kyckling och koka 25-30 minuter till.
  3. Ta upp köttet och riv det. Sila och spara buljongen.
  4. Blanda masa harina med vattnet tills du får en mjuk deg. Lägg den i plast och låt den vila 30 minuter.
  5. Rör ut lite av degen i ett par deciliter buljong och koka sakta ungefär en kvart. Du ska få en ganska tjock sås. Blanda såsen med det rivna köttet.
  6. Blanda degen med ister och 1 till 2 deciliter buljong så att du får en ganska lös deg.
  7. Täck botten i den ångkokare som du ska använda med majskolvsblad.
  8. Ta ett majskolvsblad, smeta ut deg och lägg fyllning i mitten. Vik ihop den på längden så att degen försluts runt fyllningen och bind ihop den i den smala änden. Ställ tamalen med den ihopbunda änden neråt i ångkokaren.
  9. Ångkoka ungefär 1 timma och en kvart. Vila utan lock i en kvart.
  10. Servera med vald sås.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s