Fylld bläckfisk och brässerad oxsvans


När jag skulle handla idag så såg jag till min förvåning att dom hade små bläckfiskar. Jag kunde inte låta bli att köpa några och servera som tapas.

Fylld bläckfisk

Det viktigaste att tänka på när du gör den här rätten är att inte låta bläckfisken tillagas för länge. Då blir den seg. Jag hade tyvärr inget vitt vin så jag tog citronsaft och sherry istället.

Du behöver.

  • Små bläckfiskar.
  • Olivolja.
  • Hackad lök.
  • Hackad vitlök.
  • Hackad lufttorkad skinka.
  • Rökt paprika.
  • Hackad persilja.
  • Salt.
  • Svartpeppar.
  • Citronsaft.
  • Ströbröd.
  • Ägg. Lätt vispad.

Fylld bläckfisk och brässerad oxsvans - 1

Gör så här.

  1. Börja med att rensa bläckfisken. Ta tag om tentaklerna i ena handen, kroppen i den andra och dra isär. Ta bort brosk och skölj ordentligt. Hacka tentaklerna och “vingarna”. Häll citronsaft på finhacket och krydda med salt och paprika.
  2. Bryn löken och vitlöken sakta tills den “smälter” och får bra färg.
  3. Höj värmen och lägg i skinkan och finhacket. Bryn några minuter.
  4. Häll i sherryn och koka bort.
  5. Ta bort från värmen och rör ner persilja. Krydda med salt och peppar.
  6. Fyll bläckfiskkroppen till ungefär hälften.
  7. Doppa bläckfisken i mjöl följt av ägg och stek hastigt i het olivolja några minuter.
  8. Servera.

Som huvudrätt gjorde jag oxsvans i ugn.

Brässerad oxsvans

Jag såg den här varianten av spansk oxsvans i den utmärkta Traditional Spanish Cooking och ville prova den. Mustig, något söt och kryddig. Jag tycker också att man får en mustigare och mer koncentrerad smak av att köra utan lock.
Du behöver.

  • Oxsvans.
  • Olivolja.
  • Hackad lök.
  • Skuren purjolök.
  • Hackade morötter.
  • Vitlöksklyftor, hackade.
  • Lufttorkad skinka. Hackad.
  • Brandy.
  • Sherry.
  • Lagerblad.
  • Persilja, hackad.
  • Torkad timjan.
  • Salt och peppar.
  • Mald kryddnejlika.
  • Chiliflakes.
  • Hela burktomater. Grovt hackade.

Fylld bläckfisk och brässerad oxsvans - 2Gör så här.

  1. Blanchera oxsvansen.
  2. Bryn oxsvansen på hög värme tills den får bra färg. Ta upp.
  3. Sänk värmen och bryn löken, purjolöken, morötterna, vitlöken och skinkan tills löken smälter och får bra färg.
  4. Lägg tillbaka oxsvansen och häll i brandy. Tänd på rör om tills det slocknar.
  5. Häll i sherry och reducera.
  6. Häll i tomater, lagerblad, persilja, timjan, kryddnejlika och chiliflakes. Salta och peppra.
  7. Ställ in utan lock i ungnen på ganska låg värme, kanske strax över hundra.
  8. Häll på vatten och rör om då och då tills den är färdig. Fyra till sex timmar kanske.
  9. Servera med väl vald grönsak.
Annonser

2 reaktioner på ”Fylld bläckfisk och brässerad oxsvans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s