Det här är ett franskt kycklingrecept inspirerat av Elisabeth David. Man känner inte smaken av sardellerna men dom pasar väldigt bra med vitlöken och örterna i tomatsåsen. Enkelt, snabbt och gott. Jag serverade ris till.
Du behöver.
- En kyckling. Styckad.
- Olivolja.
- Citron.
- Salt.
- Mjöl.
- Vitlök.
- Sardeller.
- Torkad timjan och mejram.
- Färsk basilika.
- Vitt vin.
- Hela svarta oliver med kärnor. Urkärnade och grovt skurna.
- Hela burktomater. Grovt hackade.
Gör så här.
- Mortla vitlöken med sardellerna.
- Salta och gnid in kycklingen med citronsaft. Låt den “marinera” i cirka 10 minuter.
- Värm olivolja i en gryta. Doppa kycklingen i mjöl och stek den på hög värme tills den får bra färg.
- Häll i vinet, skrapa, reducera.
- Rör i sardellröran.
- Lägg i tomaterna, timjan, mejram och basilika. Smaka av med salt.
- Puttra under lock tills kycklingen är färdig. Ungefär 25 minuter. Vänd då och då.
- Lägg i oliverna och lite med basilika. Rör om.
- Servera.
Ser väldigt gott ut.En sak som slår mej, hur det går att bryna i olivolja? Ingen större hit,är det inte bättre att bryna i smör och smaka av med olivolja?
Jag tror att jag är lite skadad av att ha lagat mycket italiensk och spansk mat. Jag tycker att det fungerar hyfsat bra att bryna med olivolja men man får nog en bättre yta om man också använder smör. Jag kan tycka att smaken ibland kan bli lite tung med smör och jag tror att i det är fallet vill man ha den lite lättare känslan som man får av bara olivolja.