Vildsvinsskinka 2012


Jag var sugen på att prova vildsvinsskinka i år istället för vanlig julskinka. Jag gjorde i princip på samma sätt som när jag gör min vanliga julskinka. Lite annorlunda kryddning i saltlaken och lite högre temperatur, 68-70. Resultatet blev bra. Lite torrare men väldigt mycket mer smak.

God jul.

Vildsvinsskinka 2012 - 1

Insaltning

Du behöver.

  • 1 vildsvinsskinka putsad och bunden.
  • Salt utan jod och socker. Dubbelt så mycket salt som socker.

Gör så här.

  1. Gnid in skinkan med salt/socker-blandningen.
  2. Lägg skinkan i en plastpåse och låt den salta ett dygn kallt.

Rimma

Jag gjorde 6 liter 9-procentig saltlake.
Du behöver.

  • En torrsaltad skinka.
  • 6 liter vatten.
  • 90 gram salt utan jod per liter vatten. 540 gram.
  • 1 matsked socker per liter vatten.
  • Kryddor efter smak. Jag använde torkad färsk rosmarin, torkad och färsk timjan, pomeranskal, enbär, kanelstång, muskotblomma, kryddnejlika, turkisk chili och lagerblad.

Gör så här.

  1. Koka upp vattnet, saltet, sockret och kryddorna.
  2. Sjud i ungefär 10 minuter.
  3. Låt saltlaken svalna tills den blir kall.
  4. Lägg skinkan i saltlaken. Se till att den är helt nersänkt och inget “bryter” ytan. Tyng ner med till exempel en tallrik.
  5. Låt skinkan rimma svalt ungefär 2 veckor.

Koka

Jag kokar skinkan eftersom det är lättare att korrigera om den är för salt.
Du behöver.

  • En rimmad skinka.
  • Grovt slantad morot.
  • Hel skalad lök med nejlikor i.
  • Boquet garni med persilja, timjan och lagerblad.

Gör så här.

  1. Låt skinkan salta av genom att lägga den i kallt vatten en timme.
  2. Lägg skinkan i en kastrull med kallt vatten.
  3. Koka upp, skumma av och sjud. Smaka vattnet efter 10 minuter. Om det är för salt så häller du bort vattnet och börjar om.
  4. Lägg i morötter, lök och boquet garni.
  5. Sjud tills skinkan har en innetemperatur på 68-70 grader.
  6. Låt den kallna något i sitt spad.

Grilljera

Jag gjorde en klassisk grilljering förutom att jag kryddade med lite ingefära.

Du behöver.

  • En kokt skinka.
  • Svensk grovkornig och söt senap.
  • Mörk sirap.
  • Fransk dijonsenap.
  • Mald ingefära.
  • En äggula.
  • Lite potatismjöl.
  • Ströbröd.

Gör så här.

  1. Blanda senap, sirpa, ingefära, äggula och potatismjöl.
  2. Pensla skinkan med blandningen och lägg på ströbröd.
  3. Grilljera skinkan tills du får bra färg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s