Jag ville ha en lite lättare taco och valde fisktacos. Mycket av inspirationen till det här kommer ifrån den fantastiska Mayan Cuisine av Daniel Hoyer.
Som snacks innan gjorde jag en guacamole med hemgjorda tortillia-chips.
Guacamole med tortillia-chips
Det här blev en väldigt god guacamole och jag tror att det beror på att jag använde grillad habanero. Det blir en djup och stark chili-smak som passar väldigt bra till avokado. Lite som avokado och tomatillio-salsa.
Du behöver.
- Avokado
- Tomat. Halverad, grillad och hackad.
- Habanero. Grillad, urkärnad och hackad.
- Rödlök. Hackad.
- Vitlök. Grillad med skal, skalad och hackad.
- Spiskkummin.
- Koriander. Hackad.
- Majstortillias. Riven i bitar.
- Olja.
- Limejuice.
- Salt.
Gör så här.
- Börja med chipsen. Stek majstorillias i het olja tills den får färg och den blir krispig. Låt den rinna av på papper. Pressa på lime och salta.
- Mosa avokadon och blanda i tomater, habanero, rödlök, vitlök och koriander. Smaka av med salt och lite spiskummin.
Recado Colorado är en väldigt speciell kryddpasta. Den har en djup röd färg och en djup kryddig smak. Den är vanlig i mexikansk matlagning från Yucatan. Den används mycket till fläsk men här har jag använt den till fisk.
Recado Colorado
Huvudingridiensen i den Recado Colorado är Annetto-frön. Det kan vara svårt att få tag på. Jag hittade mina på Borgeby Kryddgård. Annetto-frön är väldigt hårda så man behöver en bra kvarn för att mala dom.
Du behöver.
- Annetto-frön. Lagda i vinäger över natten.
- Vinäger
- Kryddpeppar (rostad)
- Korianderfrön (rostade)
- Svartpeppar
- Spiskummin (rostad)
- Kryddnejlika
- Vitlök, rostad.
- Oregano (rostad)
- Salt
Gör så här.
- Mal alla kryddor.
- Blanda i vinäger tills du får en fast och mjuk pasta.
- Forma till diskar, slå in i plastfolie och förvara i kylskåp.
Till tacosen serverade jag en enkel tomatsalsa, också den från Yucatan samt en sallad med rädisor lök och chili.
Grillad salsa
Det här är en variant av tomatsalsa där man grillar ingredienserna Det tar fram smaken och sötman ur både tomater, löken och chilin. Man behåller även skalet på tomaterna för textur och smak. Man brukar också använda “sur” apelsinjuice, från pomeranser eller Seville-apelsiner. Det kan vara svårt att få tag på och jag brukar ersätta det med en blandning av vanlig apelsin och vinäger eller lime.
Du behöver.
- Tomater. Halverade.
- Lök. Grov skivad.
- Vitlök. Oskalad.
- Habanero. Hel.
- Koriander, hackad.
- Juice från Seville-apelsiner eller en blandning av apelsiner och vinäger.
- Salt.
Gör så här.
- Grilla tomater, lök, vitlök och habanero i torr panna. Grilla tomaterna även på den skurna sidan.
- Skala vitlöken, hacka löken, ta ur fröna ur habaneron.
- Mixa tomater, lök, vitlök, habanero.
- Rör i saften och koriandern. Smaka av med salt.
Ugnsbakad fisk
Jag använde långa idag men all fast fisk som passar att ugnsbaka går bra.
Du behöver.
- Fiskfileer.
- Apelsinjuice.
- Vinäger.
- Limejuice.
- Recado colorado.
- Salt och peppar.
- Tomater. Grillade och tärnade.
- Rödlök i tunna skiovor.
- Jalapeno. Grillad, urkärnad och skuren i skivor.
Gör så här.
- Blanda ut recado colorado med apelsinjuice, vinäger och limejuice.
- Lägg fisken på folie i en ugnsfast form. Salta och peppra.
- Smörj in fisken med gnid in den med kryddblandningen.
- Lägg tomater, chili och rödlök ovanpå fisken.
- Förslut foliepaketet och ugnsbaka det tills fisken är färdig.
- Servera till tacos.
Grillad tomatsalsa låter föb. gott
Tack för den.
Ja, enkelt och väldigt gott.
Pingback: Cochinita Pibil | Coppa rules
Pingback: Kyckling i svart sås | Coppa rules
Pingback: Yucatan tamales | Coppa rules
Pingback: Bön och fläsk-gryta från Yucatan | Coppa rules
Pingback: Majstortilla med pollo pibil | Coppa rules