Ankbröst med oliver i sherrysås


Det här är en spanskinspirerad rätt med ankbröst och gröna oliver. Det viktiga med anbröst är att få rätt temperatur. Man vill nå 58 grader så att den är lätt rosa.

Till ankbrösten serverade jag en sallad med lätt kokta haricots verts, grillad och skalad röd paprika (piemento) och salladslök. Man låter salladen mogna i en marinad/dressing med olivolja, vinäger, salt, peppar och lite socker.

Jag har inte lagat så mycket anka men det här blev väldigt gott. Det är alltid lite pyssel och tar lite tid med en bra sås men resultatet blev väldigt bra.

Du behöver.

  • Ankbröst. Spara eventuellt puts.
  • Finhackad schalottenlök.
  • Finhackad vitlök.
  • Tunnt skivad morot.
  • Persilja. Grovt hackad med stjälk.
  • Torkad timjan.
  • Lagerblad.
  • Kycklingfond. Helst utan salt.
  • Vitt vin.
  • Sherry (fino).
  • Svartpepparkorn.
  • Salt.
  • Gröna oliver. Skivade.

Ankbröst med oliver i sherrysås - 1

Gör så här.

  1. Fräs löken, och eventuellt ankputs, sakta i olivolja tills den mjuknar.
  2. Lägg i vitlöken och låt den puttra någon minut tills den mjuknar men inte tar färg.
  3. Häll i sherryn och låt det mesta koka bort.
  4. Häll i vinet och låt det reducera något.
  5. Lägg i morot, persilja, lagerblad, timjan, svartpepparkorn och kycklingfond.
  6. Låt det puttra och reducera någon timme.
  7. Salta och stek ankbrösten i en blandning av smör och olja. Först på skinnsidan så att den blir krispig och sedan någon minut på köttsidan.
  8. Häll av fettet ur pannan och vispa ur den med lite vatten. Häll skyn i såsen.
  9. Sila av såsen och smaka av den med salt och peppar.
  10. Lägg in ankbrösten i en ugn som är 100 grader. Gärna på ett galler. Dom är färdiga när man har en innetemperatur på 58 grader. Ta ut dom och låt dom vila 10 minuter någon eller ett par grader innan det.
  11. Lägg i oliverna i såsen så att dom blir varma.
  12. Stek ankbrösten hastigt på hög värme med skinnsidan neråt för att få skinnet riktigt krispigt.
  13. Skär upp och servera med såsen.

2 reaktioner på ”Ankbröst med oliver i sherrysås

  1. Anka är ju en höjdare.
    Receptet låter bra.Finessen med anka är att man har tillgång till en hel och färsk sådan.I sämsta fall färska bröst. Om man har hel får du ju egen fond + att du kan göra tex rilette på låren. Det är väl svårt att få tag på saltfri ankfond,våra färdiga fonder är ju otroligt saltbemängda.
    Man kan göra en falsk ankfond om man kan få tillgång till ankfett i så fall får använda kycklingben el liknade fräsa dom i fettet och på så sätt nå fram till ett bättre resultat.
    Jag fick lära mej att man in. rimlig gräns får fuska bara det inte syns *S*
    Ankfett resptiv. gåsfett är guld värt och finns att köpa.

    Du som bor i storstan var köper du färsk anka?

  2. Bra tips. Jag köper anka i hötorgshallen. Dom har också färsk hel anka. Men det här var färska bröst. Jag lät lite puts koka med såsen från början och det blev riktigt bra. Jag brukar göra en egen saltfri ljus kycklingfond själv på överblivna skrov, och det använde jag här. Ska nog prova med en hel nästa gång och göra egen fond på skrovet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s