Jag fick en ide att jag skulle försöka att göra en ragu med lammlägg som fungerar som pastasås, ungefär som oxsvansragu från Rom. Jag gjorde den ungefär som oxsvansragun men med annan kryddning och lite insperation av Mario Batali. Resultatet blev över förväntan.
Som ost till pastan använde jag Pecorino Romano. Jag använde penne rigate som pasta men ragun skulle passa väldigt bra till potatisgnocchi, tagliatelle eller varför inte polenta.
Du behöver.
- Lammlägg, sågad i skivor.
- Lök, finhackad.
- Morot, finhackad.
- Selleri, finhackad.
- Pancetta, finhackad.
- Färsk backtimjan, repad.
- Färsk rosmarin, repad.
- Finhackad vitlök.
- Rött vin.
- Hela tomater på burk. Grovt hackade.
- Olivolja.
- Salt.
- Peppar.
- Turkisk chili.
Gör så här.
- Salta köttet och bryn det i olivolja på hög värme.
- Sänk värme och lägg i lök, morot, selleri och pancetta. Låt det sakta puttra tills grönsakerna mjuknar.
- Lägg i backtimjan, rosmarin och chili. Bryn några minuter.
- Lägg i vitlök och bryn någon minut till.
- Lägg tillbaka köttet.
- Häll i rött vin och skrapa upp från botten. Reducera.
- Lägg i tomaterna, rör om och smaka av med salt.
- Sätt på locket och koka upp. Sätt in grytan med lock i ugn på mellan 100-125 grader.
- Låt köttet puttra ett par timmar tills köttet lossnar från benen.
- Ta upp köttet, ta bort benen, ta ur märgen och riv köttet med två gafflar.
- Lägg tillbaka köttet och märgen. Rör om och använd som pastasås.
Jag brukar tillaga din Oxsvansragu, och älskar den, men den här kommer nog knipa den platsen. Tusen tack, och keep up the good work! Kollar din blogg dagligen=)
love
Tack. Lammlägg är verkligen en fantastisk styckningsdetalj.
Trevligt receptur Daniel. Tack
Tack. Lammlägg är verkligen en underskattad detalj.