Kalvfrikasse


Det här är ett recept som inte är så långt ifrån Tore Wretmans klassiska recept men det är faktiskt Artusi recept nr 256. Det görs med kalvkött som passar för kokning, exempelvis bog eller hals.
Till frikassen serverade jag brässerad blomkål. Bryn finhackad vitlök och persilja. Lägg i blomkål i buketter. Salt och peppar. Låt den puttra i lite tomatpure utrört i vatten. Avsluta med att röra ner lite parmesan.
Det är alltför sällan som man äter kött som kokas och det här blev verkligen otroligt gott.

Du behöver.

  • Kalvkött i grytbitar. Gärna med ben.
  • Smör.
  • Mjöl.
  • Bouquet garni med lagerblad, selleri, persilja, basilika, purjolök, morot.
  • Svamp. Skivad. Jag använde champinjoner.
  • Citron.
  • Några äggulor.
  • Salt och vitpeppar.

Gör så här.

  1. Bryn en eller två matskedar mjöl i smör.
  2. Vispa i vatten tills du får en bra konsistens, någon halvliter. Låt det koka upp.
  3. Lägg i kött, ben och boquet garni. Salta och peppra med vitpeppar.
  4. Puttra tills köttet börjar kännas klart. En eller två timmar.
  5. Ta upp boquet garni och benen. Sila såsen.
  6. Häll tillbaka såsen och köttet och koka. Lägg i svampen och puttra tills den blir klar.
  7. Dra kastrullen från värmen och rör i äggulan utrörd med citronsaft.
  8. Servera med vald grönsak.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s