Coppa med milda kryddor


Förra gången jag gjorde coppa använde jag en väldigt enkel kryddning med salt, svartpeppar och lite chili. Den här gången ville jag prova att använda typiskt milda kryddor från Emilia-Romagna. Jag har speciellt tittat på en variant som heter Coppa Piacentina som bland annat kryddas med kanel och kryddnejlika.
Jag valde att använda en hel urbenad karre som vägde nästan 2 kilo. Köttet jag använde kommer från Nibble via Oaxen skafferi.
Den här gången har jag också fått tag på grisblåsor att lufttorka i. Både som present från läsare (Tack) och från K A Lundgren. K A Lundgren kan jag verkligen rekomendera. Snabb, bra service och priser.

Du behöver.

  • En urbenad och putsad karre.
  • 3,5 procent salt.
  • Vit vin.
  • Hel krossad kanel, kryddnejlika, lagerblad, muskotnöt och grovt krossad svartpeppar.

Gör så här.

  1. Massera in salt, kryddor och lite vin i köttet.
  2. Lägg det i en väl försluten plastpåse och stoppa in det i kylskåpet.
  3. Låt det ligga på insaltning i 9 dygn. Massera och vänd dagligen.
  4. Torka av och skölj köttet med vitt vin. Krydda med lite svartpeppar.
  5. Stoppa karren i en grisblåsa. Bind som salami.
  6. Låt coppan lufttorka i ungefär 3 månader i 15 grader och 70% luftfuktighet.

10 reaktioner på ”Coppa med milda kryddor

  1. Pingback: Mitt i | Coppa rules

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s