Förra gången jag gjorde coppa använde jag en väldigt enkel kryddning med salt, svartpeppar och lite chili. Den här gången ville jag prova att använda typiskt milda kryddor från Emilia-Romagna. Jag har speciellt tittat på en variant som heter Coppa Piacentina som bland annat kryddas med kanel och kryddnejlika.
Jag valde att använda en hel urbenad karre som vägde nästan 2 kilo. Köttet jag använde kommer från Nibble via Oaxen skafferi.
Den här gången har jag också fått tag på grisblåsor att lufttorka i. Både som present från läsare (Tack) och från K A Lundgren. K A Lundgren kan jag verkligen rekomendera. Snabb, bra service och priser.
Du behöver.
- En urbenad och putsad karre.
- 3,5 procent salt.
- Vit vin.
- Hel krossad kanel, kryddnejlika, lagerblad, muskotnöt och grovt krossad svartpeppar.
Gör så här.
- Massera in salt, kryddor och lite vin i köttet.
- Lägg det i en väl försluten plastpåse och stoppa in det i kylskåpet.
- Låt det ligga på insaltning i 9 dygn. Massera och vänd dagligen.
- Torka av och skölj köttet med vitt vin. Krydda med lite svartpeppar.
- Stoppa karren i en grisblåsa. Bind som salami.
- Låt coppan lufttorka i ungefär 3 månader i 15 grader och 70% luftfuktighet.
Väldigt snygg bindning!
Tack. Det var lättare att binda när man använde blåsa. Det blev inte lika blött.
Jag brukar använda Kappen (Cappend) från nöt. Grisblåsor luktar illa. Jag sköljde i ättiksvatten.
Jag funderade på att använda kappan men jag trodde inte att coppan skulle få plats. (Det var en ganska stor karre).
Spelar ingen roll, jä..gt snyggt gjort!
Ser ju trevlig ut! Sitter själv på en grishals som ska kläs, hur många blåsor har du där? Har du provat med oxblindtarm ngn gång?
Den här gången så använde jag en stor grisblåsa. Det fungerade väldigt bra. Jag har inte testat exblindtarm än.
Min blåsa måste ha varit liten… Klippte du upp den? Kan ju vara det? Tog blindtarmen nyss och den kändes mkt bättre än raktarm o dyl. Hör av mig med resultat.
Jag klippte upp den på längden och sydde sedan ihop den. (Man kan se stygnet på bilden).
Pingback: Mitt i | Coppa rules