Det här är persisk fylld lammbringa. Fyllningen består av ris, nötter och torkad frukt. Lammet ugnsbakas sedan med smör och saffran.
Kryddningen består främst av en kryddblandning som heter advieh. Jag gjorde min själv genom att mixa kanel, korianderfrön, kardemumma, svartpeppar, spiskummin och muskotnöt.
Till lammet gjorde jag typiskt persiskt ris med bondbönor och dill. Jag hade också en enkel rödbetssallad med kokta rödbetor, yoghurt och lite torkad mynta.
Recepten kommer ifrån The Legendary Cuisine of Persia.
Gott.
Ris med bondbönor och dill
Det här är ett Persiskt sätt att tillaga ris som heter Polow. Man kokar först riset en kort stund och sedan ångkokas det på låg värme en halvtimme. Man får då två rätter. Det första är riset och det andra är den skorpa som har bildats i botten på kastrullen. Den kallas för ta-dig och är krispig och med en god brynt smak.
Du behöver.
- Basmatiris
- Bondbönor. Skalade.
- Färsk dill, hackad.
- Vitlök, finhackad.
- Saffransvatten. Mortla saffran med lite socker och rör ut det med lite vatten.
- Olja.
Gör så här.
- Skölj riset några gånger i kallt vatten. Låt det sedan ligga och dra i vatten ett tag.
- Koka upp lättsaltat vatten och lägg ner riset och bondbönorna. Koka ett par minuter tills riset mjuknar men fortfarande är aldente.
- Häll upp riset och bönorna i ett durkslag och skölj det snabbt.
- Häll olja och lite vatten i botten av en kastrull och koka upp.
- Varva ris med dill och vitlök i lager. Gör det i formen av en kon. Börja och sluta med ris.
- Sätt på ett lock invirat i en kökshanduk och låt riset ånga en halvtimme.
- Sätt kastrullen i något kallt och vått någon minut, exempelvis en ugnsform med kallt vatten.
- Häll upp riset och dekorera med saffransvatten. Ta upp skorpan i botten och servera separat.
Fylld lammbringa
Lammbringa kan vara lite mäckig att bena ur men det är en billig och smakrik detalj. Det är roligt att göra något annat med den än rullsylta.
Du behöver.
- Urbenad hel lammbringa.
- Russin.
- Lök.
- Citron. Saft.
- Torkad oregano.
- Torkade. aprikoser, grovt hackade.
- Mandel. Hackad.
- Basmatiris. Något underkokt i lättsaltat vatten.
- Advieh (se ovan).
- Saffransvatten.
- Smör.
Gör så här.
- Bryn löken i smör tills den blir mjuk och gyllene.
- Krydda med advieh och låt det bryna någon minut.
- Rör ner och aprikoser, mandel, russin, ris, lite citronsaft och torkad oregano.
- Salta lammbringan och fyll den. Bind ihop den till ett paket.
- Lägg ugnsfolie i en ugnsform och lägg i lammet.
- Smeta på smör och häll på saffransvatten. Förslut med folien.
- Baka i ugn 190 grader 1-2 timmar.
- Öppna upp folien, ös lammet och låt det få färg i ugnen cirka en halvtimme.
- Servera med ris och rödbetssallad.
Tack Daniel för det receptur på riset suveränt, fick smaka detta en gång hos en persier som sedan fallit i glömska. Men inte i mitt minne var suveränt gott.
Tack för det.
Tack. Udda och lite omständigt sätt att göra ris men grymt gott blir det.
Fick du paketet?
Ja. Tack så hemskt mycket. Det är liten torkad blåsa, eller hur. Hur länge behöver man lägga dom i blöt?
Några timmar är nog. Jag har använt dom som fjällster. Dom små är salamifjällster. Du får mecka lite.
Ah vad bra. Ska prova snart.