Fylld lammsadel


Artusi för svenskar är en svensk matblogg som gör en Julie & Julia fast för Artusi och hans kokbok Science in the Kitchen and the Art of Eating Well. Det är en klassisk italiensk kokbok från slutet av artonhundratalet och en av mina absoluta favoriter.
Artusi beskriver fylld lammsadel (296) ganska knapphändigt och skriver bland annat inget om hur länge den ska tillagas. Jag valde att låta den småputtra några timmar. Resultatet blev bra men nästa gång kanske jag ska prova att låta den gå på låg temperatur i ugn och hålla bättre koll på innetemperatur. Smaken blev dock himmelsk och kanske den inte hade blivit lika bra då.
Fyllningen består av kalvkött, prosciutto, parmesan och ett ägg. Jag använde pancetta istället för prosciutto och fuktade fyllningen med lite marsala.
Det är lite pill att bena ur lammsadeln och man får vara försiktig så att den inte går sönder. Jag skar också av en del “skinnet” men försökte att behålla så mycket fett som möjligt.
Som grönsak till lammsadeln serverade jag mangold och som första huvudrätt canneloni fylld med spenat och ricotto.

Du behöver.

  • En urbenad bit lammsadel.
  • Lite kalvkött, fint hackad.
  • Äggula.
  • Pancetta eller prosciutto, fint hackad.
  • Riven parmesan.
  • Fint hackad lök.
  • Morot, fint hackad.
  • Selleri, fint hackad.
  • Marsala-vin.
  • Salt och peppar.

Gör så här.

  1. Blanda ihop, kalvkött, pancetta, parmesan och äggula. Fukta med lite marsala. Salta och peppra.
  2. Salta och peppra lammsadeln. Fyll lammsadeln med fyllningen och bind ihop den som en stek. Var försiktig och bind inte för hårt så att den spricker.
  3. Bryn lammsadeln runt om i lite olivolja. Ta upp den.
  4. Bryn lök, morot och selleri tills den mjuknar.
  5. Lägg i lammsadeln och häll i marsalan. Skrapa upp och recucera något.
  6. Håll i lite vatten, salta och peppra. Låt det puttra under lock tills lammsadeln är färdig. Vänd då och då.
  7. Sila såsen till lammsadeln och recucera den eventuellt.
  8. Skär upp lammsadeln i tunna skivor och servera med sås och vald grönsak.
Annonser

2 reaktioner på ”Fylld lammsadel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s