Jerkmarinerad fläskkarre i ugn


Jag ville egentligen ha tjocka revbensspjäll till det här men G Nilsson i hötorgshallen tipsade och hjälpa mig med att såga och skära fläskkarre så att den blev som tjocka revbensspjäll. Det blev väldigt bra.

Jerk är en mångsidig karibisk kryddblandning. Jag blandade i honung och ingefära och använde den som en marinad till fläskkött. Man kan med fördel använda den här jerken till andra typer av kött. Till exempel kyckling. Scotch bonnet är en kusin till habenero som kan vara svår att hitta. Ersätt med habanero i så fall.

Till det så serverade jag en klassisk karibisk “rice and “peas”. Trots namnet så innehåller den inte ärtor utan bönor. Jag använde kidneybönor. Man kokar kokta bönor, vårlök, torkad timjan,hel habanero och ris i vatten, kokosmjölk och “bönbuljong”. 7-8 dl vätska till 3 dl ris. Krämigt och gott.
Jag hade också kokta och picklade rödbetor. Koka rödbetor. Lägg dom sedan i en lag med vatten, vinäger, socker, kanelstång. Koka lagen och häll den på rödbetorna som du sedan låter svalna.
Recepten kommer ifrån Eat Caribbean.

Du behöver.

  • Färsk scotch bonnet eller habanero efter smak. Stjälken borttaget och resten grovt skuren.
  • Några vårlökar. Grovt hackade.
  • Krossad kryddpeppar.
  • Riven muskotnöt.
  • Kanel, malen.
  • Timjan. Färsk eller torkad.
  • Vinäger.
  • Olivolja.
  • Socker.
  • Salt.
  • Flytande honung.
  • Ingefära. Riven.
  • Fläskkött som passar att ugnsbaka eller grilla. Revbensspjäll eller fläskkarre till exempel.

Gör så här.

  • Blanda vårlök, chili, kryddpeppar, timjan, muskotnöt, vinäger, olja, socker och salt.
  • Mixa till en ganska grov smet.
  • Blanda i honung och ingefära. Nu är jerken färdig.
  • Marinera fläskköttet i jerken minst ett par timmar.
  • Ugnsbaka eller grilla köttet på låg värme till du får en innetemperatur på mellan 65-70 grader.
  • Servera.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s