Påsk 2012


Jag ska resa bort över påsk så det blir ingen stor påskmiddag. Hade därför en lätt påskinspirerad middag idag istället.

Vit sparris

Den första vita sparrisen har kommit så det blev en given förrätt. Skala, koka ungefär 10 minuter och servera med smör och salt. Otroligt gott.

Kikärtspasta

Det finns ett antal pastarätter som är mitt emellan pasta och soppa. Man brukar till exempelvis göra den med vita bönor. Jag gjorde en enkel variant med kikärtor.
Du behöver

  • Kokta kikärtor med spad.
  • Pasta, till exempel penne.
  • Några vitlöksklyftor, finhackade.
  • Torkad chili, helst peperoncino. Krossad.
  • Olivolja.
  • Salt.

Gör så här.

  1. Bryn vitlöken sakta i olivolja tills den har fått lite färg.
  2. Lägg i chili och låt den brynas en halvminut.
  3. Häll i kikärtor. Fyll eventuellt på med lite vatten. Salta efter smak.
  4. Låt kikärnorna koka upp.
  5. Häll i pastan och koka den tills den är färdig. Det ska vara ganska lite vätska kvar.
  6. Servera med lite ringlad olivolja på.

Frikasse på lammhals

Lammhals är en otroligt god del på lammet. En tuff styckningsdetalj som kräver lång tillagning. Påminner ganska mycket i konsistensen om oxsvans. Krämig, smakrik och väldigt god. Jag valde att göra en frikasse inspirerad av Artusi. Väldigt enkelt med få ingredienser men ett väldigt lyckat resultat.

Du behöver.

  • Lammhals skuren i skivor.
  • Några vitlöksklyftor, fihackade.
  • Finhackad persilja.
  • Salt och peppar.
  • Olivolja.
  • Vitt vin.
  • Ägg.
  • Citronsaft.
  • Riven parmesan.

Gör så här.

  1. Sätt ugnen på mellan 100 och 125 grader.
  2. Bryn vitlöken och persiljan i olivolja några minuter.
  3. Höj värmen och lägg ner lammköttet. Krydda med salt och peppar. Bryn runt om tills den får färg.
  4. Häll i vitt vin. Skra upp. Vänd lammet. Reducera.
  5. Häll på lite vatten och låt det koka upp.
  6. Sätt på ett lock och sätt in grytan i ugnen.
  7. Vänd köttet då och då.
  8. Ta ut grytan när köttet är mört. Mitt fick stå i ugnen 5 timmar.
  9. Ta ut grytan och ta bort fett. Reducera bort vätska. Låt det vara kvar några matskedar.
  10. Blanda ägg, citronsaft och parmesan.
  11. Ta grytan ifrån värmen och rör ner ägg blandningen.
  12. Låt såsen tjockna något och servera sedan med väl vald grönsak. Ja hade sugersnaps (i brist på haricot verde).

Rödvinskokt päron

Som efterrätt hade jag vinkokta päron. Enkelt, gott och lätt att förbereda.
Du behöver.

  • Päron. Skalade och skurna i skivor.
  • Ett bra rödvin.
  • Marsalavin.
  • Zest och saft från citron.
  • Socker.

Gör så här.

  1. Lägg allt i en kastrull.
  2. Koka tills päronen är mjuka. Jag lät mina koka ungefär en halvtimme.
  3. Ta upp päronen och koka ihop sockerlagen tills den tjocknar.
  4. Häll sockerlagen på päronen.
  5. Ställ in i kylen ett par timmar.
  6. Servera med lättvispad grädde.

Glad påsk.

Annonser

4 reaktioner på ”Påsk 2012

  1. Åh vad glad jag är att jag hittat din blogg. Vilka fina recept! Mitt främsta problem nu är vilket av alla recept jag ska börja med. Det blir nog lammfrikassén…

  2. Jag hittade din blogg när jag letade efter tips på att torka kött. Blev mycket inspirerad och har nu en bit utskuren biff på saltning i kylskåpet, ska bli en bresaola tänkte jag… Min favorit till sparris är att hårdkoka ägg, hacka och blanda med smör och salt. Oväntat gott! Något stänk tryffelolja blir pricken över i!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s