Jag gillar den italienska uppdelningen av huvudrätten i två rätter. Man kan göra två rätter som är enkla och koncentrerade utan att vara kompletta.
Taglierini med tomatsås
Taglierini är en smalare variant av Tagliatelle, lite som fyrkantig spaghetti. Jag gjorde en enkel tomatsås med basilika till.
Du behöver.
- Ägg.
- 100 gram mjöl per ägg, helst italienskt 00-mjöl.
- En burk hela tomater.
- Basilika.
- Olivolja.
- Salt och peppar.
- Riven parmesan.
Gör så här.
- Gör en pastadeg av äggen och mjölet. Se fettuccine Alfredo för detaljer.
- Gör taglierini av degen. Om du använder en pastamaskin så finns det ofta en tillsats där man kan gör bandpasta och smal pasta. Använd den smala.
- Häll burktomaterna i en kastrull och puttra sakta i ungefär en halvtimme.
- Pressa tomtaterna genom en matkvarn.
- Häll tillbaka tomaterna i kastrullen. Värm och salta.
- Koka pastan. Det bör inte ta mer än en minut.
- Häll upp pastan i en skål.
- Häll i tomatsåsen, lite olivolja och riven basilika. Blanda.
- Häll i parmesan och peppra.
- Blanda och servera med riven parmesan.
Fänkålslax
Lax kan vara lite tråkig men jag tycker att den blir bra om man foliebakar den. Jag valde att krydda den med fänkålsfrön och lite ouzo. Jag serverade foliebakad fänkål och purjolökt till.
Du behöver.
- En bit lax.
- Fänkål, strimlad.
- Purjolök, strimlad.
- Fänkålsfrön, mortlade.
- Ouzo.
- Vitt vin.
- Olivolja.
- Salt och peppar.
Gör så här.
- Lägg fänkålen och purjolöken i folie. Krydda med salt och peppar. Häll på vitt vin och olivolja. Blanda och förslut.
- Lägg laxen i folie. Krydda med salt, peppar och fänkålsfrön. Häll på ouzo, vitt vin och olivolja. Blanda och förslut.
- Baka grönsakerna ungefär en halvtimme och laxen ungefär en kvart i 200 grader.
- Servera.
Vilken god laxrätt! Jag gillar lakritssmaker som fänkål och ouzo. Antar att man kan använda Pernod istället, förresten?
Och foliebakning brukar ge optimalt saftig fisk!
Tack. Pernot fungerar nog riktigt bra.