Grekisk lammpaj


En otroligt god och matig paj. Jag valde att göra filodegen själv, så att jag kunde ha lite ouzo i den, men kan också använda färdig. Jag serverade en potatissallad med oliver till. Receptet kommer ifrån The Food and Wine of Greece.
Du behöver.

  • 4,7 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,8 dl vatten
  • 3 matskedar olivolja
  • 1 matsked ouzo
  • 600-700 gram Malet lammkött. Jag använde framlägg från får.
  • Ouzo (igen).
  • Lök, grovt hackad.
  • Finhackad vitlök.
  • Äpple. Skalat, urkärnat och rivet.
  • Russin, helst gula. Grovt hackad.
  • Sötmandel. Hackad.
  • Flatbladig persilja. Hackad.
  • Torkad mynta.
  • Salt och peppar.
  • 2 ägg och en äggula.

Gör så här.

  1. Börja med filodegen. Sikta mjölet och blanda i bakpulvret och saltet.
  2. Gör en grop och häll i vattnet, olivoljan och ouzon.
  3. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan degen tills den blir smidig, cirka 5-7 minuter. Sätt till mer mjöl om det behövs.
  4. Täck över degen och låt den vila minst en timme i kylskåpet.
  5. Häll i några matskedar ouzo i lammfärsen och blanda. Låt det marinera i kylskåp minst en timme.
  6. Bryn lammfärsen på hög värme i olivolja tills den får bra färg. Ta upp den.
  7. Lägg i löken och bryn på låg värme tills den mjuknar.
  8. Lägg i färsen, russin, äpple och vitlöken. Bryn tills det mjuknar.
  9. Rör i persiljan och myntan. Salta och peppra. Bryn någon minut. Ta bort fett om det behövs.
  10. Dra grytan från värmen och låt den svalna något. Rör i 2 ägg.
  11. Sätt ugnen på 175 grader.
  12. Ta fram degen en halvtimme innan du börjar jobba med den. Ta hälften av filodegen och kavla ut tunnt. Pensla den sidan som ska vara neråt med olivolja.
  13. Klä botten och sidorna av en pajform med den utkavlade degen.
  14. Lägg i fyllningen.
  15. Kavla ut ett lock till pajen och lägg den ovanpå. Knipsa ihop kanten.
  16. Pensla locket med äggula.
  17. Grädda i ugnen 50 minuter till en timme. Sätt på lite folie om det behövs.
  18. Ta ut och servera.
Annonser

2 reaktioner på ”Grekisk lammpaj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s