Fläskkött i Adobosås


Adobosås är en trögflytande, mörk och väldigt smakrik, mexikansk sås. Den används både till att marinera och koka i. Den brukar användas både för biff, kyckling och fläskkött. Smaken påminner ganska mycket om en ”mole” till exempel mole poblano. Grundreceptet kommer ifrån The Essential Cuisines of Mexico.
Du behöver.

  • Fläskkött till gryta. Jag använde karre. Tärnad till grytbitar.
  • Grisben eller annnat som passar i en fond. Jag använde ett kycklingskrov och lite grisskinn.
  • Grovt hackad lök.
  • Några hela vitlöksklyftor.
  • Hela pepparkorn.
  • Hela torkade chili. Jag använde ancho och pasilla. 10-15 stycken sammanlagt.
  • Kryddnejlika.
  • Svartpeppar.
  • Torkad timjan.
  • Torkad mejram.
  • Spiskummin.
  • Kanel. Jag använde krossad hel.
  • Ganska många vitlökskyftor. Skalade och grovt skurna.
  • Vitvinsvinäger.
  • Socker.
  • Lagerblad.
  • Tunnt skivad lök.

Gör så här.

  1. Lägg i Grovt skuren lök, hel vitlök, ben eller kycklingskrov och svartpepparkorn i en gryta. Täck med vatten och koka upp. Skumma av. Lägg i fläskkött.
  2. Koka sakta tills köttet är färdigt.
  3. Ta ur köttet och lägg undan det. Sila buljongen och spara den.
  4. Rensa chilin. Ta bort stjälken och kärnorna.
  5. Stek chilin snabbt i en varm stekpanna med olja. Akta så att den inte bränns. Den ska ”väckas till liv” och mjukna.
  6. Lägg i chilin i en skål och häll på kokande vatten. Sätt en tyngd ovanpå för att hålla ner chilin, till exempel en kastrull. Låt chilin ligga i blöt någon timme.
  7. Ta upp chilin och låt den rinna av.
  8. Häll på någon deciliter rent vatten på chilin och mixa någon halvminut.
  9. Lägg i kanel, kryddnejlika, svartpeppar, timjan, mejram, spiskummin, vitlök och vitvinsvinäger. Mixa tills du får en jämn smet.
  10. Värm olja i en panna. Lägg i adobon, socker och lagerblad.
  11. Koka och rör om tills du får en tjock smet.
  12. Rör gradvis i fläskbuljongen tills du får en bra sås. Salta av.
  13. Lägg i köttet och låt det puttra en tio minuter.
  14. Servera toppad med tunnt skivad lök coh ett pilafris till.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s