Kycklingpate


Jag ville ha en lite lättare pate än fransk lantpate. Det här är en annan klassisk fransk pate med griskött, kalvkött och framförallt kyckling. Både mald och hela bitar. Grundreceptet kommer ifrån Jane Grigson. Väldigt god och lite lättare pate.

Du behöver.

  • 1 kyckling.
  • 225 gram karre.
  • 225 gram Kalvkött.
  • 225 gram Griskfett.
  • 225 gram skinka.
  • Brandy.
  • 2 ägg.
  • Salt.
  • Kryddor. Jag använde svartpeppar, quatro epices (fyra kryddor med vitpeppar, muskotnöt, kryddnejlika och ingefära), muskotnöt och torkad timjan.
  • Tunnt skivat grisfett.

Gör så här.

  1. Stycka kycklingen och skär loss allt köttet. Ta bort skinnet. Skär ena bröstet i stavar.
  2. Mal kycklingköttet (förutom kyclingbröstet i stavar), karren, kalvköttet och grisfettet fint.
  3. Blanda det malda med ägg, brandy, salt och kryddor till en jämn smet. Provstek patesmeten för att kontrollera kryddningen.
  4. Salta och peppra det skivade grisfettet. Klä en form med det.
  5. Häll i hälften av patesmeten.
  6. Salta och peppra det stavade kycklingköttet och lägg det sedan ovanpå patesmeten.
  7. Fyll på med resten av patesmeten.
  8. Täck patesmeten med resten av det skivade grisfettet.
  9. Täck paten med folie och baka den sedan med vattenbad i ugn. Temperatur 160 grader, innetemperatur 71.
  10. Ta ut paten och ta bort ugnsfolie och sätt på plastfolie. Låt paten kallna i kylskåpet under tryck.
  11. Skiva och servera.

2 reaktioner på ”Kycklingpate

  1. Tack. Den blev bra. Påminner ganska mycket om lantpate men är lite enklare, går lite snabbare att göra och är ”lättare” i smaken.

Lämna ett svar till Kenth Borglund Avbryt svar