Salamin har hängt och lufttorkat i drygt 3 månader det har blivit dags att prova den.
Sopressa vicentina (vänster) blev väldigt bra. Konsistensen är lite grynig på grund av att man maler allt köttet. Kryddnejlika, kanel och rosmarin är en ganska speciell kryddblandning som passar väldigt bra om den inte blir för genomträngande. Väldigt gott.
Den riktiga vinnaren är dock finocchiona (höger). Den är handhackad och det märks. Man får bra konsistens med tuggmotstånd. Mild ton av mögel och fänkålsfrön. Fänkålsfrön och griskött (särskilt fett) är verkligen en väldigt god kombination.
Båda salamin hade väldigt bra konsistens. Eftersom dom har hängt i 3 månader har också kryddorna rundats av i smaken vilket blir väldigt bra. Nöjd.
Snyggt! Ser fin och god ut, mognadsskåp?
Inget skåp för fermentering men ett temperaturstyrt kylskåp för lufttorkning. Har även luftfuktare med hygrostat (kjell) men har faktiskt inte behövt använda den så mycket. Har haft mellan 70 och 80 procent luftfuktighet även utan. Se https://copparules.wordpress.com/2011/06/17/lufttorkning/.
Intressant, hur mycket fänkål har du / kg korvsmet?
Tycker din blogg är bra!
Jag bloggar just om korvskåp http://korvoteknik.blogspot.com
Tack. Per kilo kött har jag: 25 gram salt, 5 gram svartpeppar, halv tesked fänkålsfrön, halv dl chiantivin och en liten vitlöksklyfta.
Tackar, skall skriva upp det, annars minns jag aldrig
Värt att nämnas också är att finocchiona traditionellt sett brukar ligga i aska när den torkar, https://copparules.wordpress.com/2009/09/30/toskansk-fankalssalami/.
Pingback: Provsmakning av vildsvinssalami hösten 2011 | Coppa rules
Vet du hur man skall förvara färdiga salami+ Mina hänger kvar i korvskåpet men blir då bara hårda.
Jag låter också mina hänga kvar. Det fungerar ganska bra. En annan variant är att förvara den i kylskåp (fungerar bätte på lufttorkat kött, typ coppa) invirad i en kökshandduk som är indränkt i vitt vin. Det är också ett bra sätt att ”återuppliva” lufttorkat som har torkat ut.
Pingback: Salame Milano | Coppa rules
Pingback: Provsmakning av Salame Milano | Coppa rules