Asada de tira i ugn


Jag blev sugen på att prova Asada de tira när jag var hos Latinamerikanska livsmedel i Hötorgshallen sist. Asada de tira är en latinamerikansk styckningsdetalj som är ungefär som short beef ribs, det vill säga revbenspjäll av nöt. Vanligtvis brukar man grilla den långsamt men jag valde att brässera den långsamt i ugn. Det här köttet blir väldigt smakrikt, lite grann som oxbringa.

Jag hade också en bit skirt steak som blev över när jag gjorde rivet nötkött till tacos. Den valde jag att snabbt steka i grillpanna. Två minuter på varje sida med kappan kvar. Sedan lät jag det vila ett tag innan jag tog bort kappan och saltade. Tänk på att skära upp köttet mot fibrerna, annars blir det väldigt segt.

Till köttet så serverade jag en traditionell latinamerikansk sås som heter chimichurri. Det är en syrlig och ganska kryddstark örtsås som passar väldigt bra till grillat. Jag hade också en spansk matig sallad som heter Ensalada rusa (rysk sallad).

Kött i ugn

Det här är ett väldigt enkelt sätt att tillreda kött

Du behöver.

  • Asade de tira eller oxbringa.
  • Salt.
  • Vatten.

Gör så här.

  1. Sätt ugnen på cirka 130 grader.
  2. Salta köttet.
  3. Lägg köttet i en ugnsfast form med galler.
  4. Ställ in köttet i ugnen. Vänd då och då.
  5. Efter ungeför en timma kan du börja att försiktigt skvätta lite vatten på köttet. Upprepa då och då.
  6. Låt köttet var i ugnen tills det är färdigt, ungefär 5 till 6 timmar.
  7. Ta ut köttet och låt det vila ett tag. Skär upp och servera.

Chimichurri

En syrlig och ganska kryddig kall örtsås till grillat kött.
Du behöver.

  • Vitlöksklyftor.
  • Lök, skalad och grovt skuren.
  • Slätbladig persilja.
  • Färsk oregano.
  • Torkad och krossad chili.
  • Saften av några pressade citroner.
  • Olivolja.
  • Salt och peppar.

Gör så här.

  1. Mixa lök, vitlök, persilja, oregano, chili och citronsaft.
  2. Rör ner olivolja.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera till grillat kött.

Rysk sallad.

En spansk sallad som är vanlig som tapas men som också passar väldigt bra till grillat kött.
Du behöver.

  • Kokt potatis, skalad och tärnad.
  • Kokta morötter, slantade.
  • Kokta ärtor.
  • Vitvinsvinäger.
  • Olivolja.
  • Salt, peppar och socker.
  • Majonäs med dijonsenap, hälften olivolja och finhackad vitlök.

Gör så här.

  1. Blanda potatis, morötter och ärtor.
  2. Gör en dressing med vinäger och olivolja. Smaka av med salt, peppar och socker.
  3. Blanda salladen med dressingen.
  4. Låt salladen stå och dra i kylskåpet.
  5. Blanda salladen med vitlöksmajonäsen.
  6. Servera.

4 reaktioner på ”Asada de tira i ugn

  1. Ja, det blev otroligt gott. Sydamerikansk grillning av nötkött är på en helt annan nivå än man är van vid. Enkel kryddning (salt) men olika behandling (värme och tid) av olika köttdetaljer för att få ut det bästa resultatet.

  2. Pingback: Långsamt bräserad kalvbringa | Coppa rules

  3. Pingback: Asadoinspirerad högrev | Coppa rules

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s