Ugnsbakad grekisk köttgryta


Det här tar lite tid men är väldigt enkelt och blir mycket gott. Att blanda olika sorters kött, särskilt i en köttgryta kan blir väldigt gott. Tänk bara på fransk cassoulet. Att ha ett tätslutande lock som antingen är helt gjort av deg eller bara täta kanten av locket gör att resultatet blir väldigt saftigt. Receptet kommer ifrån The Food and Wine of Greece
Du behöver.

  • 1 dl mjöl och en halv dl vatten.
  • Grytbitar av kalv, gris och lamm. Jag använde kalvrygg, grisbog och framlägg från får.
  • Selleri, grovt skuren.
  • Lök, grovt hackad.
  • Morötter, grovt skurna.
  • Potatis. Skalade och kvartade.
  • Vitlöksklyftor, finhackade.
  • Citronsaft av några citroner.
  • Olivolja.
  • Torkad oregano.
  • Salt och peppar.

Gör så här.

  1. Värm ugnen till mellan 130 och 140 grader.
  2. Blanda en smidig deg av mjölet och vattnet.
  3. Lägg resten av ingredienserna i en ugnsfast form och blanda.
  4. Gör antingen ett lock av degen till den ugnsfasta formen eller täta kanten kring locket. Huvudsaken är att det blir tätt.
  5. Baka i ugn ungefär 4 timmar.
  6. Låt grytan svalna i avstängd ugn i ungefär 20 minuter.
  7. Servera.
Annonser

2 reaktioner på ”Ugnsbakad grekisk köttgryta

  1. Nej det behövs inte. Dels är ganska mycket citroner och dels så är det så tätt så att all vätska i kött och grönsaker stannar kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s