Jag har provat att göra en enklare variant av Butifarra. Jag prövade först att göra den med bara salt och svartpeppar men efter tips från Micke så har jag haft i sherry och vitt vin. Enkel och väldigt god.
Du behöver
- Fläskkött med minst 30% fett. Jag använde sidfläsk och karre. Iskallt.
- 20 gram salt för varje kilo kött.
- 6,5 gram svartpeppar per kilo kött.
- 1,5 dl vätska per kilo kött. Jag använde hälften torr sherry och hälften vitt vin.
Gör så här.
- Mortla salt och svartpeppar.
- Mal köttet grovt.
- Blanda i kryddor och vätska.
- Mixa tills du får en bra smet. Cirka 10 minuter. Försök att hålla den så kall som möjligt.
- Smaka av smeten genom att göra ett stekprov.
- Stoppa korven i grisfjälster.
- Låt korvarna vila något dygn i kylskåp. Vänd då och då.
- Använd eller frys in.
Skulle man kunna krydda dessa korvar med annat än salt o pepp.
Låter smarrigt
Jag har provat för att ha Kryddnejlika, kanel och muskotnöt i men den här blev bättre. Sherryn och vinet ger mycket smak. Traditionellt så tror jag att den ska vara väldigt enkel. Bland dom korvar som har mer kryddor som jag har provat är nog Fransk timjanskorv den bästa, https://copparules.wordpress.com/2011/04/05/fransk-timjanskorv/. Congac, fyra kroddor och torkad timjan.
En äkta Katalansk Botifarra är just väldigt enkel i sina smaker, men med en finess.
En variant är Botifarra de Bollets, en Botifarra med salt, svartpeppar och svamp.
Kul att du gillade receptet Daniel.
Jag provade Butifarran i kväll och den blev väldigt bra. En av dom bättre!
Pingback: Katalansk Butifarra med Kalabrisk ratatouille « Coppa rules
Pingback: Ugnsbakade grekiska grönsaker | Coppa rules