Spansk chorizo sommaren 2011


Jag har provat att göra chorizo förut, både lufttorkad och färsk. Den här gången så har jag kryddat den med rökt paprika som huvudkrydda. Jag har också gjort en fermentering i två dygn för att få lite syra. Jag valde att handhacka både köttet och fettet istället för att mala det.
Du behöver.

  • 70% griskött utan fett och 30% grisfett. Jag använde bog och hals. Svinkallt och handhackat.
  • 2,5% salt utan jod. Finkornigt eller mortlat.
  • Rökt paprika. Jag blandade söt och stark.
  • Torkad oregano.
  • Några vitlöksklyftor.
  • Lite vitt vin.

Gör så här.

  1. Blanda i salt, paprika och oregano i köttet.
  2. Mortlta vitlöken till en slät massa. Blanda i vinet. Blanda vitlöksvinet i köttet.
  3. Mixa korvsmeten tills du får en kletig smet, 5 till 10 minuter. Försök att hålla den kallt.
  4. Lägg korvsmeten väl försluten i kylskåpet ett dygn.
  5. Stoppa korvar av korvsmeten. Jag gjorde korvar på cirka 20 centimeter av kroktarm av nöt.
  6. Låt korvarna hänga varmt (20-25 grader) och fuktigt (uppemot 90%) 2 dygn.
  7. Lufttorka korvarna två till tre månader. Jag ska försöka hålla ungefär 15 grader med 70% luftfuktighet.

2 reaktioner på ”Spansk chorizo sommaren 2011

  1. Hej Daniel. Jag undrar om du skulle vilja testa ett antal olika paprikapulver som vihåller på att ta in direkt från en producent i Ungern. De har olika tre olika ASTA-värden; 120, 140 och 180 (färg=oleoresin) och två till tre olika halter av capsaicin. Från sött aromatiskt till paprikapulver helt utan capsaicin till ”pungent” med över 200mg capsaicin/kg. Skulle vara intressant om du kunde göra din bedömning av kvaliteerna. Bussigt om du kan e-maila ditt svar till info@carnivor.se
    Mvh Bertil på Carnivor.

  2. Pingback: Provsmakning av spansk chorizo sommaren 2011 « Coppa rules

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s