Jag tänkte prova att göra Lomo embuchado. Lomo är spanska och betyder fläskfile. När den är lufttorkad heter den Lomo embuchado. Den saltas in tillsammans med rökt paprika, oregano och vitlök som kryddning. Sedan stoppas den i stora nötfjälster (rakfjälster) och lufttorkas i ungefär 2 månader. Det kan vara svårt att få tag på rakfjälster av nöt. I Stockholm kan man köpa det hos M Seger i Östermalmshallen.
Du behöver.
- Fläskfile.
- 3,5% salt. Finmalet. Jag brukar använda mortlat flingsalt.
- Rökt spansk peppar. Jag använde en blandning av stark och söt.
- Torkad oregano.
- Vitlöksklyftor. Skalade och bankade.
- Vitt vit.
- Rakfjälster av nöt.
Gör så här.
- Blanda salt, paprika, oregano och vitlök.
- Massera in köttet med kryddblandningen.
- Lägg köttet och alla kryddrester i en väl försluten plastpåse.
- Låt köttet ligga i kylskåpet ungefär 4 dagar. Vänd och massera dagligen.
- Torka därefter av köttet. Skölj och massera det med vitt vin.
- Krydda lätt med paprika och oregano. Jag tog bara söt paprika.
- Stoppa köttet i fjälster och förslut i båda ändar.
- Den ska nu lufttorka i minst 2 månader i ungefär 15 grader och 70 procent luftfuktighet.
Pingback: Provsmakning av Lomo embuchado « Coppa rules