Jag har hittills inte haft någon speciell anläggning för lufttorkning utan har använt en inglasad balkong och förlitat mig på årstiderna. Det har fungerat förvånansvärt bra, särskilt på hösten. På våren har temperaturen varit för hög och luftfuktigheten för låg.
Jag beslutade till slut mig för att göra en enkel anläggning. Mest för att kunna göra lufttorkning som tar längre tid, 6 månader och längre. Ett annat skäl är att inte vara så beroende av årstiderna. Resultatet kommer antagligen också att bli bättre, man kan hålla en jämn temperatur med hög luftfuktighet.
Det första jag skaffade var ett kylskåp. Det är inte så stora krav på det. Det enda är att det ska vara självavfrostande, vilket dom flesta moderna kylskåp är.
Man behöver nu kunna styra temperaturen så att den håller sig runt 15 grader. För att kunna göra det så skaffade jag en termostat. Jag valde en universaltermostat som både kan slå på när temperaturen understiger ett visst värde och när den går över. Den har dessutom en sladd som mäter temperaturen vilket gör att man kan ha termostaten utanför kylskåpet.
Det andra man vill styra är luftfuktigheten. Man vill att den ska ligga på ungefär 70 procent. Det enklaste sättet är att sätta in ett kärl med saltat vatten i kylskåpet. (Saltet gör att vattnet inte möglar). Det fungerar ganska bra. Det håller en luftfuktighet på över 60 procent, vilket är helt okej. För att få mer kontroll kan man använda en luftfuktare med inbyggd hygrostat.
För att inviga min anläggning så gjorde jag en kalabrisk variant av lufttorkad Salsiccia med söt paprika, peperoncino och fänkålsfrön. Den ska torka i ungefär en månad.
Pingback: Coppa sommaren 2011 « Coppa rules
När jag torkar min salami i korvskåpet (g:a kylskåp) får jag alltid fula mögeltussar på ytan trots saltvatten i en låda längst ner. Om jag då tvättar med vinäger bildas efter några veckor en fin vit proffsig yta.
Har du en aning om varför det alltid bildas ”fel” mögel på korven först. Vid ett tilfälle bildades det svarta fläckar som dock vinägen tog bort.
Skulle jag kanske tvätta av ytan från början?
Det jag har läst och förstått att det förekommer någon slag kamp mellan olika typer av mögel och om en typ ”vinner” så har andra sorter svårt att få fäste. Den man kan göra är att försöka se till att rätt sorts mögel får fäste från början. Ta till exempel möglet från en brieost och låt det mogna i lite vatten i rumstemperatur. Pensla sedan på det och hoppas på det bästa.
Pingback: Provsmakning av lufttorkad Salsiccia sommaren 2011 « Coppa rules
Hängde en pancetta för ca fyra veckor sedan i ett kylskåp med termostat för att hålla 17 grader osv, allt enligt dina beskrivningar. Till en början hade jag mycket mögelproblem, men efter att ha torkat bort allt mögel som uppståt dagligen så har den klarat sig en vecka utan nya mögelporer nu.
Däremot så torkar den inte(?!). Köttstycket har fått ett tjockt lager fett runtom sig och inte torkat det minsta.
Ska jag avlägsna fettet? Om ja, hur?
Jag skulle prova att sänka temperaturen till 14-15 grader och försöka att se till att luftfuktigheten håller sig runt 70 procent. Den extra hinnan skulle jag tro att man kan torka bort med lite vinäger, men annars tror jag att det blir mindre med lägre luftfuktighet. Ge den sedan 2 till 4 veckor till så tror jag att det blir bra. Lycka till.
Kom hem till en oändlig stank idag, köttstycket verkar ha börjat surna/ruttna. Kröp även en larv i kylskåpet, så det var den pancettan det.
Nej vad synd.
Funkar det med 10grader men med 75-80% lfhet tro? Hur kan man annars få upp temperaturen i ett kylskåp till 15-17 grader?
Jag har tänkt testa 10 grader nästa gång, då det helt enkelt inte torkade för mig på 17.
För att få kylskåpet att hålla denna temperatur kopplade jag in en rumstermostat ifrån kjell o co. 🙂
Försök att hålla lite extra koll även på lufttuktigheten så att den håller sig runt 70 procent. Lycka till!
Hur och vad gör du när fuktigheten blir för hög? Jag har svårt att komma under 85% med ”grejor” i skåpet.
Jag brukar också ha lite problem med det. Jag försöker att vädra och torka ur kondens. Misstänker att det är en kombination av höst (högre luffuktighet på hösten har jag märkt) och mycket saker att lufttorka. Sedan beror det nog också på kondens ifrån kylskåpet.
Goddag!
Jag heter Jonas och har under något år lufttorkat skinka och lamm på det enklaste möjligaste vis: torrsaltning, och sedan hängt köttet i taket i vår redskapsbod (väl ventilerat). Jag är mycket nöjd med resultatet, men har nu blivit nyfiken på att göra och torka korv, och inser då att man antagligen måste ha ett betydligt mer kontrollerat klimat (både temperatur och luftfuktighet).
Jag såg på din blogg om hur man enkelt gör ett mognadsskåp, och det verkar ju inte vara så svårt. Styrningen av temperaturen verkar simpel, men jag har lite frågor angående styrning av luftfuktigheten:
-Reglerar du luftfuktigheten alls, eller räcker det att ställa in en skål med vatten i kylskåpet? Jag har läst andra matbloggare som använder hygrometer+luftfuktare, men hur gör man det INNE i ett kylskåp?
-Om man nu har ett kylskåp med kött och korv, och ett fat med vatten i, blir inte luften till slut väldigt sunkig och dålig pga kondens? Är inte halva poängen med lufttorkning att man har god luftgenomströmning i torkutrymmet?
Jag inser att denna bloggkoversation är gammalt men jag tänkte att jag chansar och skickar mina frågor ändå (jag hittar ingen annan kontakt-info till dig).
Mvh Jonas
Jag reglerar luftfuktigheten med en luftfuktare som har hygrostat, http://www.kjell.com/sortiment/hus-halsa-fritid/ovrigt/luftfuktare/luftfuktare-med-hygrostat-p40443. Den står inne i kylskåpet.
Jag försöker att hålla dörren på lite glänt så att luften cirkulerar.