Tomatrisotto


Grundreceptet till den här rätten hittade jag i Science in the Kitchen and the Art of Eating Well av Pellegrino Artusi. Det är en klassisk italiensk kokbok från 1891.

Som tomatsås valde jag att göra en enkel och snabb variant med burktomater, vitlök, basilika och lite chili.

Att använda vatten istället för buljong förekommer inte ofta i moderna recept men jag tycker att det fungerar förvånansvärt bra. Risotton blir fortfarande krämig på grund av stärkelsen i riset.

Du behöver.

  • Tomater på burk, grovt hackade.
  • Vitlök, skalad och lätt bankad.
  • Basilika, riven.
  • Torkad chili.
  • Salt och svartpeppar.
  • Smör.
  • Olivolja.
  • Lök, hackad.
  • Risottoris.
  • Vatten, kokande.
  • Parmesan, riven.

Gör så här.

  1. Börja med tomtasåsen. Fräs vitlöken i olivolja tills den börjar ta färg. Ta upp vitlöken.
  2. Lägg i tomater, torkad chili, salt och hälften av den rivna basilikan.
  3. Låt tomatsåsen puttra en halvtimme. Done.
  4. Bryn löken tills den mjuknar och får lite färg i hälften olivolja och hälften smör.
  5. Lägg i riset och låt det bryna några minuter tills det blir glansigt.
  6. Börja ös med kokande vatten. Ta en slev åt gången och låt vattnet koka in i riset. Rör om så att det inte fastnar i botten.
  7. Häll i tomatsåsen efter halva tiden. Låt den koka in och fortsätt sedan att ösa med vatten.
  8. Ta riset från värmen när det är al dente. Rör ner parmesan, resten av basilikan och en smörklick.
  9. Låt det vila någon minut. Servera.
Annonser

2 reaktioner på ”Tomatrisotto

  1. Ping: Tomatrisotto, kycklingbröst med kronärtskocka | Coppa rules

  2. Ping: Tomatrisotto, kycklingbröst med kronärtskocka | Coppa rules

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s