Tacos med riven kyckling och Salsa de Chile de Arbol


Jag prövade att göra en lite mer utökad variant av riven kyckling än jag brukar göra. Det jag framförallt ville prova var en sås som heter Salsa de Chile de Arbol. Det är en sås med både tomatillos och tomat. Man använder torkad Chile de Arbol som är en ganska stark chili men som man väljer att inte ta ur kärnorna. Såsen blev otroligt bra. Stark och ganska syrlig. Det passade väldigt bra till den milda kycklingen och den rivna osten.

Du behöver.

  • Kycklingfile.
  • Torkad timjan och mejram
  • Lagerblad.
  • Salt.
  • Tomater.
  • Lök, hackad.
  • Vitlök, skalad.
  • Tomatillos.
  • Torkad chile de arbol.
  • Jalapeno. Skuren i tunna ringar.
  • Neutral olja.

Gör så här.

  1. Börja med att göra salsan. Grilla tomat och tomatillos tills dom mjuknar och skalen lossnar på tomaterna. Ta bort skalen från tomaten.
  2. Stek den torkade chilin i olja under hög värme någon eller några minuter utan att bränna vid.
  3. Mixa tomater, tomatillos, vitlök och chili. Salta. Såsen är nu färdig.
  4. Koka kycklingen i vatten, lagerblad, mejram, timjan och salt tills den är färdig. Låt den svalna i spadet.
  5. Riv sönder kycklingen med ett par gafflar. Fukta den med lite buljong.
  6. Grilla tomat tills skinnet lossnar. Skala.
  7. Mixa tomat, lök och vitlök. Smaka av med salt.
  8. Stek kyckligen med jalapeno i olja några minuter tills den börja få färg.
  9. Häll i tomatröran och lite buljong från kycklingkoket och koka ganska torrt under omrörning.
  10. Servera kycklingröran med salsa och riven ost som fyllning i tacos.

5 reaktioner på ”Tacos med riven kyckling och Salsa de Chile de Arbol

  1. Jag testade att göra den här kycklingen för ett tag sedan men blev ganska besviken. Kycklingen blev torr och lite smaklös. Använder du vanlig svennebanan-kycklingfile a’la kronfågel eller nåt dyrare? Jag hade visserligen lite bråttom och inte lät den svalna riktigt innan jag rev den, så det var kanske därför den blev torr.

  2. Jag tror att det är framförallt fyra saker som påverkar. Jag använde ett riktigt bra majskyckling, man får tänka på att inte koka för länge, låt den svalna i spadet och mjuka upp den med spad när man har rivit den.

  3. Pingback: Tacos med rivet nötkött och habanerosås « Coppa rules

  4. Pingback: Tacos med köttfärs | Coppa rules

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s