Det är vanligt att man fyller grönsaker i mellanöstern. Allt ifrån vinblad till paprika. Fyllningen innehåller ofta ris och kan vara både vegetarisk och med kött. Det här är en klassisk libanesisk variant där man gör en fyllning med lammkött, pinjenötter och kryddor som man sedan fyller i äggplantor. Tänk på att försöka få tag på små äggplantor.
Du behöver.
- Små äggplantor.
- Lamm eller fårkött. Malet.
- Pinjenötter.
- Smör.
- Tomater. Urkärnade, skalade och hackade.
- Kanel, kryddpeppar, svartpeppar och salt.
Gör så här.
- Skär av ”roten” från äggplantan. Skala av en-centimeters ränder, längsgående.
- Bryn äggplantan på medelhög värme i olja runt om tills den får färg.
- Ta upp äggplantan och lägg den att svalna på papper och ta bort så mycket olja som möjligt.
- Bryn pinjenötterna i smör tills dom blir gyllenbruna. Ta upp dom och lämna kvar smören.
- Bryn köttet i smöret tills det får bra färg. Ta från värmen och krydda med kryddpeppar, kanel, svartpeppar och salt. Rör i pinjenötterna.
- Krydda tomaterna med svartpeppar, kanel, kryddpeppar och salt.
- Lägg äggplantorna i en ugnsfast form.
- Skär ett längsgåenede snitt i äggplantan.
- Fyll äggplantan med fyllningen. Toppa med tomaternna.
- Baka i ugn, 180 grader, i ungefär 40 minuter.
- Jag serverade med en enkel yogurtsås.
Åh hjälp vad gott det låter!
Pingback: Fylld vitkål « Coppa rules